2.267.000 infants sota el llindar de la pobresa a Espanya

 • Mans d'un infant. Font: UNICEF

  Mans d'un infant. Font: UNICEF

 • Portada de l'informe La infancia en España

  Portada de l'informe La infancia en España

UNICEF denuncia que, segons dades de l’Eurostat, l’any 2011 hi havia uns 2.267.000 infants a Espanya vivint per sota del llindar de la pobresa, 80.000 més que l’any anterior.

Segons dades de l’Eurostat relatives a 2011, Espanya ha esdevingut el país de l’eurozona amb més desigualtat social.

A més, com denuncia el Fons de Nacions Unides per a la Infància (UNICEF), la taxa de pobresa infantil l’any 2011 hauria augmentat fins al 27,2%, un punt més respecte el 26,2% de l’any anterior que assenyalava l’entitat en el seu informe La infància a Espanya: l’impacte de la crisi en els infants.

En aquest informe, UNICEF alertava que, l’any 2009, Espanya ja era el cinquè dels 35 països rics analitzats que presentava menys capacitat per fer front a la pobresa infantil. Des d’aleshores i en virtut de les mesures contra la crisi econòmica, aquesta capacitat no hauria fet sinó disminuir.

Segons les noves dades de l’Eurostat, a Espanya hi havia l'any passat 760.000 llars amb infants en què cap adult treballava, 46.000 més que l’any 2010.

En total, UNICEF calcula que uns 2.267.000 infants viuen a Espanya per sota del llindar de la pobresa i un 14,4% viuen en llars amb índex de pobresa elevada.

Per tot plegat i ara que s’inicia la tramitació parlamentària dels Pressupostos Generals de l’Estat per a 2013, UNICEF reclama que es tingui en compte la situació de vulnerabilitat de la infància a Espanya, el grup d’edat més injustament afectat per la crisi.

En definitiva, UNICEF demana que es situïn les persones més vulnerables en el centre de les decisions pressupostàries atès que, en paraules de Paloma Escudero, directora executiva d'UNICEF Espanya, allò que està en joc és decidir quina mena de societat volem deixar als nostres fills.

Per això, UNICEF proposa que:

 • Siguin protegides les inversions en àmbits prioritaris per a la infància a Espanya, però també a països en desenvolupament mitjançant la cooperació. Segons l’entitat, està demostrat que, fins i tot en temps de crisi, hi ha marge per trobar solucions que no generin més desigualtats.
 • S’estudiï l’impacte sobre la infància de qualsevol mesura presa en el marc de la crisi
 • Que el Congrés doni seguiment als compromisos establerts a la Proposició no de llei aprovada el passat mes de juny i en què s’instava el govern a:
  • Elaborar un pla d’acció contra la pobresa infantil i pel benestar de la infància amb objectius mesurables i dotació pressupostària, que comptés amb la participació  d’administracions públiques i entitats que treballen per a la defensa dels drets de la infància.
  • Incrementar en els propers Pressupostos Generals de l’Estat el percentatge de despesa pública destinada a les famílies i a la infància, fins arribar com a mínim a la mitjana europea del 2,3%.

 

Afegeix un comentari nou