Àngels Camós: "El nostre projecte ofereix una oportunitat per reivindicar el paper de les persones grans"
Comparteix
La responsable del programa 'Apadrinar un avi' de Càritas Diocesana de Girona ens explica en què consisteix aquesta iniciativa que posa en contacte persones grans i gent jove.
En què consisteix la iniciativa 'Apadrinar un Avi'?
Aquest projecte vol facilitar la convivència i l’aprenentatge entre persones grans que pateixen solitud i joves estudiants, a través d’un acompanyament periòdic i continuat, d’una formació i d’un seguiment. Aquesta iniciativa vol afavorir la relació entre els dos col·lectius. Es pretén fomentar la relació intergeneracional a través d’un projecte vivencial i anònim. Aquesta relació té com a finalitat poder oferir a les persones grans ingressades a les residèncie l'oportunitat de participar d'activitats que els ajudi a mantenir la vida activa.
D’altra banda, en aquests últims anys s’està apreciant una progressiva pèrdua de la importància social de les persones grans i, cada vegada més, es redueixen els contactes intergeneracionals. El projecte, doncs, és una oportunitat per reivindicar el paper de les persones grans i potenciar un envelliment digne, i el més important, que aquestes persones se sentin reconegudes i valorades.
Quin és el seu àmbit geogràfic?
L'àmbit geogràfic és la diòcesi de Girona. Actualment el projecte es desenvolupa a 23 poblacions: Besalú, Cadaqués, Caldes, Calella, Figueres, Girona, La Bisbal, Lloret, Maçanet de la Selva, Malgrat, Olot, Palafolls, Palafrugell, Palamós, Pineda, Pla de l'Estany, Platja d'Aro, Poblenou, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Santa Coloma, Sils i Torroella de Montgrí.
Quins beneficis aporta a les persones participants?
Les relacions que es formen entre els joves i les persones grans ajuden a trencar molt tòpics i prejudicis, i a acostar ambdós col·lectius a dues realitats diferents però contemporànies, amb més aspectes en comú del que es podria pensar inicialment. El projecte té un impacte positiu tant en les persones grans, que reben acompanyament, il·lusió, afecte i contacte amb la realitat de les noves generacions, com en els joves voluntaris.
Aquests fan un aprenentatge en valors (respecte, empatia, tolerància, solidaritat...). Se sensibilitzen sobre la problemàtica de les persones grans en aquesta etapa de la vida (dependència, solitud...), adonant-se que amb la seva sola presència, i oferint una mica del seu temps, els poden fer feliços. També els serveix per conèixer una etapa de la vida que els queda encara molt allunyada, però que és important que la palpin.
Quin és el perfil de les persones beneficiàries i el de les voluntàries?
El de les persones beneficiàries del projecte correspon a persones grans que estan en centres residencials i pateixen majoritàriament solitud. Pel que fa als joves voluntaris, acostumen a ser alumnes dels últims cursos d’ESO, de batxillerat, de cicles formatius i d’universitat.
En què consisteix la formació que reben els voluntaris i voluntàries?
Quan inicien el projecte els joves reben una formació bàsica, de manera pràctica i amena, sobre temes relatius als canvis psicobiològics a l’envelliment, i habilitats, tècniques i recursos per acompanyar la gent gran. I durant el curs, a través del seguiment del servei, es fa formació de temes i aspectes que van sorgint en el dia a dia de l'acompanyament.
Com poden posar-se en contacte amb vosaltres les persones que vulguin col·laborar amb el projecte?
A través de la pàgina web de Càritas Girona, del correu electrònic o del telèfon 97 220 49 80 dels Serveis Generals de Càritas Diocesana de Girona, o posant-se en contacte amb alguna de les Càritas locals que estiguin portant a terme el projecte.
Hi ha alguna cosa més que t'agradaria afegir?
Remarcar que a les valoracions de final de curs la gran majoria dels joves recomana que altres joves facin l'experiència ja que els fa madurar i créixer com a persones. En general veuen que es tracta d’una activitat que els fa sentir molt bé amb ells mateixos i que ajuden i fan que les persones grans se sentin estimades.
Afegeix un nou comentari