Arual Suárez: "És clau entendre que posar el focus en una mateixa no vol dir ser una egoista"

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Les mans i les cames d'una de les participants en el taller de Pilates, un dels més demandats de l'entitat. Foto: Dones per la Igualtat. Font: Dones per la Igualtat
Les mans i les cames d'una de les participants en el taller de Pilates, un dels més demandats de l'entitat. Foto: Dones per la Igualtat.

Arual Suárez: "És clau entendre que posar el focus en una mateixa no vol dir ser una egoista"

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

L’entitat ‘Dones per la Igualtat’ engega una nova etapa, però amb el propòsit de sempre: ser un espai de comunitat per a les dones de Cerdanyola.

'Dones per la Igualtat' és una entitat que fa més de trenta anys que lluita per la implementació de la perspectiva de gènere a Cerdanyola del Vallès. Des d'aquest estiu, l'associació es troba en una nova etapa, amb Arual Suárez com a presidenta, i amb una programació renovada i molt connectada amb l'actualitat, a través d'uns perfils de xarxes socials també actualitzats.

Per saber més d'aquest nou començament de l'entitat, hem parlat amb la seva presidenta, Arual Suárez.

Com sorgeix l’entitat ‘Dones per la Igualtat’?

'Dones per la Igualtat' és una associació feminista sense ànim de lucre. És un espai de trobada, de xarxa, d'aprenentatge, de cures per a dones. El projecte sorgeix durant els anys noranta, quan no existia cap entitat dedicada a les dones a la nostra comarca i, per aquest motiu, un petit grup de dones va crear una entitat comarcal que, amb el pas del temps, es va anar dividint per localitats creant entitats pròpies i independents entre les quals estava ‘Dones per la Igualtat’.

Es tracta d'una entitat històrica, amb més de trenta anys de trajectòria. Com ha canviat la vostra tasca al llarg d'aquestes tres dècades?

'Dones per la Igualtat' ha anat evolucionant segons ho feia la societat, per això sempre s'ha anat adaptant a les necessitats històriques de les dones i ha crescut tot el que les situacions polítiques del moment li han permès. Actualment, està en procés de renovació i d'expansió, ja que sembla que, per fi, les polítiques públiques estan posant el focus en tot allò relacionat amb les dones i el feminisme.

Al llarg dels anys, l'entitat ha guanyat alguns premis i reconeixements per la seva tasca, com ara el premi mossèn Rosell i els reconeixements de la policia local i de la Generalitat de Catalunya per la dedicació a les dones.

Us definiu com un espai segur d'autocura. Com es crea aquest caliu?

Podríem dir que hi ha dos tipus de perfils diferenciats de dones que assisteixen als tallers: les que fa anys que formen part de l'entitat i, per tant, es troben en un punt del seu procés personal molt avançat, i les que es van incorporant noves, que encara tenen un camí llarg per recórrer. 'Dones per la Igualtat' és un punt de trobada d'aquests dos perfils, un anima l'altre tant en persona com a través dels grups de Whatsapp que compartim. Creen xarxa, es donen suport, es respecten, s'expliquen les seves coses, el seu dia a dia, s'escolten activament i amb empatia. Al final totes han passat situacions similars i això fa que hi hagi molts punts en comú entre elles.

Poseu molt el focus en l'autoconeixement i la importància del treball emocional. Per què és important aquesta perspectiva?

La creació d'una identitat pròpia és imprescindible per poder començar a construir una nova vida. La majoria de les dones que assisteixen als tallers ho fan perquè necessiten un canvi, ja que han oblidat com estimar-se o dedicar-se temps a si mateixes. Per arribar a saber el que no vols a la teva vida, primer has d'identificar les coses que et fan vibrar, les que et defineixen i és clau entendre que posar el focus en una mateixa no vol dir ser una egoista o haver de sentir culpa.

La vostra principal activitat és l'organització de taller de diferents temàtiques. Parla'ns una mica d'aquests tallers.

Els tallers han anat canviant, adaptant-se a les necessitats de les dones segons el moment. Ara mateix hi ha tallers de Pilates, ioga, teatre, dol, chi kung, autoestima, violències masclistes, 'mindfulness' (consciència plena) i un grup de lactància.

Per parlar d'alguns, el taller amb més demanda és el de Pilates i totes les participants sempre en surten molt contentes. El de violències masclistes és un taller que hem llançat aquest mes de novembre amb motiu del 25N, on es tracten temes com els mites de l'amor romàntic, tipus de violències i ens centrem també a treballar els micromasclismes amb una metodologia molt pràctica, a través de vídeos, llibres i material que serveixi d'exemple. Finalment, el grup de dol és el taller més antic de 'Dones per la Igualtat'. Es tracta d'un grup de suport per a persones que han patit una pèrdua i necessiten ajuda en el procés.

A més dels tallers, també teniu un servei d'assessorament legal i psicològic. En què consisteix?

Des de ‘Dones per la Igualtat’ som conscients de la importància d’oferir serveis bàsics perquè puguin estar l’abast de tothom. Per això, comptem amb dues professionals, una advocada i una psicòloga, que atenen les diferents casuístiques de les persones que ho demanen. Aquests dos serveis funcionen amb cita prèvia.

Per què creus que és important que una entitat com ‘Dones per la Igualtat’ existeixi a Cerdanyola i que estableixi una relació amb el territori?

La nostra entitat formar part d'un ecosistema, el de Cerdanyola, on, amb els anys, han nascut altres entitats semblants, però cadascuna ofereix diferents serveis aconseguint així que la majoria de les necessitats quedin cobertes.

A més, tenim una relació molt estreta amb l'Ajuntament, que compta amb nosaltres per proposar qualsevol especial, per exemple, pel 8M o el 25N. A més tenim un espai cedit per l'Ajuntament i una subvenció anual per poder dur a terme tota la seva activitat.

Afegeix un comentari nou