ASPID reclama millorar els espais urbans per fer-los més accessibles a Lleida

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
Una carretera en mal estat impedeix una bona accessibilitat per a tothom. Font: Wikimedia Commons
Una carretera en mal estat impedeix una bona accessibilitat per a tothom. Font: Wikimedia Commons
L'entitat ASPID reclama més accessibilitat als carrers de Lleida. Font: Piqsels
L'entitat ASPID reclama més accessibilitat als carrers de Lleida. Font: Piqsels

ASPID reclama millorar els espais urbans per fer-los més accessibles a Lleida

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

L’entitat exigeix millorar zones degradades i adaptar-les coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

L’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (ASPID) ha demanat millorar els espais urbans de diferents barris de Lleida i fer-los més accessibles per a les persones amb discapacitat del municipi. Coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, l’entitat ha exigit invertir en el manteniment d’elements com les voreres, els passos de vianants o les rampes a zones de la ciutat velles a barris com ara Balàfia, Magraners o el Secà de Sant Pere.

La presidenta d’Aspid, Bibiana Bendicho, i el vocal d’Accessibilitat de l’entitat, Ton Montardit, han explicat en declaracions a l’ACN que hi ha molts espais a la ciutat que són poc practicables, perillosos o directament no aptes per a persones amb alguna discapacitat. L’entitat ja va emetre una queixa durant el mes d’octubre perquè va detectar problemes d’accessibilitat al Bosc Urbà dels Magraners. “És molt difícil arribar al mirador perquè el paviment de tot el bosc és de grava sense compactar i amb pedres molt grosses”, va explicar Montardit.

Bendicho, a més, ha afirmat que la manca d’accessibilitat dels espais no afecta només a les persones amb discapacitat, sinó també a persones grans o gent que pateix una malaltia o que ha d’anar amb crosses. També ha incidit que pot afectar a famílies que vagin amb un cotxet per a infants o amb un carro de la compra.

A més, l’entitat lleidatana va realitzar coincidint amb l’efemèride mundial una activitat de sensibilització amb periodistes de Lleida que va consistir a fer un recorregut en cadires de rodes, juntament amb membres del grup d’accessibilitat de l’entitat, per un tram d’un carrer de Lleida. Amb aquesta experiència, les professionals del periodisme van poder comprovar la dificultat de desplaçar-se per aquest tram seleccionat.

L’objectiu de l’activitat era fer que les persones participants experimentessin en primera persona els impediments que diàriament tenen les persones amb discapacitat per desplaçar-se per la ciutat. Per últim, ASPID va fer públic un manifest per reivindicar aquest dret de les persones amb discapacitat i que puguin accedir lliurement a tots els espais de l’entramat urbà. Entre les seves reclamacions, consideren de necessitat bàsica evitar els pendents laterals de les voreres, les rampes que acaben amb un graó, habilitar ascensors accessibles, eliminar terres relliscosos o tenir en bon estat les rampes dels vehicles de transport públic.

Afegeix un comentari nou