Àmbit de la notícia
Social

"Campus Ítaca", una empenta per seguir estudiant

  • Joves participants a l'edició del 2013 del Campus ítaca (Font: Campus Ítaca)
  • Segon torn del Campus ítaca del 2012 (Font: Campus Ítaca)
  • Acte de Cloenda del Campus a l'edició del 2014 (Font: UAB)
  • Campus UAB (Font: UAB)

Més de 300 joves a les portes de decidir si optar pel món laboral o l'educació superior faran una estada a la UAB durant juny i juliol i participaran en tallers, debats i activitats. L'objectiu? Motivar-los a continuar estudiant.

La gespa característica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), les facultats i els espais de del campus s'ompliran, per dotzè any consecutiu, de joves de secundària des del pròxim 22 de juny i fins el 16 de  juliol. Dividits en dos torns de dues setmanes cadascun, un total de 324 nois i noies de 15 anys provinents de 54 instituts de 28 municipis diferents participaran en més d'una trentena d'activitats del projecte Campus Ítaca.

Qui hi participa?

El projecte Ítaca marca els criteris segons els quals cadascun dels 54 centres escull 8 alumnes que finalment participaran al Campus. Així, la composició final dels grups és heterogènia i queden conformats per diferents persones, amb interessos, capacitats i realitats socials diferenciades.

Tenen en comú que són nois i noies de 15 anys que han acabat 3r d'ESO i que durant el proper curs, l'últim de l'etapa obligatòria, hauran d'escollir entre accedir al món laboral, cursar un mòdul professional o fer batxillerat.

Són joves amb bones capacitats per als estudis però que, pel seu entorn familiar i social o bé per crisi d'adolescència o per desig de disposar de diners per al consum personal, poden no sentir-se atrets per l'opció de continuar estudiant i abandonarien els estudis.

Enguany, un total de 324 joves formaran part del projecte.

Per què?

L'objectiu és incentivar a continuar la seva formació un cop finalitzada l'etapa obligatòria alhora que vol ser un espai de trobada i convivència entre alumnat d'entorns diversos, dins el qual també promoure el català com a vehicle de comunicació.

Com?

Si la voluntat és que els nois i noies hi participin activament, les propostes han de ser atractives i en un format que els resulti atractiu al perfil d'alumnat que participa en el Campus. Per això, les propostes parteixen de tallers, projectes, debats, reptes singulars, espais lúdics, activitats físico-esportives i jocs socialitzadors. Més de 30 activitats que promouen el treball cooperatiu, el diàleg i la reflexió i que intenten posar en pràctica metodologies de recerca o investigació.

Simularan un judici, s'endinsaran en els mecanismes de producció alimentària, participaran en un projecte d'arqueologia robòtica o a un de robòtica i descobriran què hi ha al Campus de la UAB.

Beques per cursar el grau

L'alumnat que tingui un alt nivell acadèmic, que hagi finalitzat els estudis de batxillerat o cicles formatius de grau superior i que hagi participat en una edició del Campus Ítaca té l'opció d'accedir a una beca salari. Significarà el pagament mensual de 500€ durant 10 mesos, amb possibilitat de renovació, per costejar el grau universitari.

Les beques les ofereixen la UAB i Banc Santaner i signifiquen una ajuda econòmica a joves amb les ganes, la voluntat i les capacitats per accedir a estudis superiors i que per raons econòmiques no poden accedir-hi.

El progrma el promou la mateixa Universitat. Enguany és la primera edició en què la Fundació Autònoma Solidària (FAS) gestionarà el projecte, que ha quedat englobat dins la nova Àrea Socioeducativa de l’entitat, que inclou també els programes CROMA i UniX.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari