Característiques que presenten les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA)

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Eugenia Ifer
Es pot demanar ajuda a l’Associació Asperger Catalunya en cas de sospita. Font: Canva.
Es pot demanar ajuda a l’Associació Asperger Catalunya en cas de sospita. Font: Canva.
Tenir un diagnòstic ajuda a comprendre i acceptar les dificultats que es tenen.  Font: Canva.
Tenir un diagnòstic ajuda a comprendre i acceptar les dificultats que es tenen. Font: Canva.

Característiques que presenten les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA)

Autor/a: 
Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector

Resum: 

Les persones amb TEA poden presentar una sèrie de comportaments que s’han de tenir en compte per poder identificar la malaltia.

El trastorn de l’espectre autista (TEA) és una malaltia neurològica i de desenvolupament, comença a la infància i es pateix durant tota la vida. Aquest trastorn no té cura i afecta el comportament, la manera d’interactuar, d’aprendre i de comunicar a qui ho pateix.

L'Associació Asperger Catalunya, una entitat que des de fa quasi vint anys dona suport a les persones amb TEA i a les seves famílies, ha identificat una sèrie de comportaments que s’han de tenir presents quan se sospita que una persona pot patir aquesta malaltia.

Tot i això, assegura que no totes les persones amb TEA presenten totes aquestes conductes i que presentar una conducta no és suficient per poder fer un diagnòstic. En cas de dubte es pot sol·licitar a l’associació una orientació diagnòstica, per tal de valorar si un infant, adolescent o persona adulta presenta simptomatologia del trastorn.

1. Habilitats de comprensió

Una persona que pateix TEA pot tenir problemes de comprensió. Li pot costar entendre textos o comprendre preguntes complexes. Normalment, tenen una capacitat creativa baixa, però, en canvi, solen tenir una memòria excepcional per recordar dades i les agradaden les matemàtiques i les ciències.

2. Habilitats de comunicació

És comú que tinguin problemes de comunicació. Normalment, triguen a aprendre a parlar, els costa mirar als ulls quan parlen, interpreten de forma literal el llenguatge o no entenen les ironies ni els dobles sentits, entre d’altres.

3. Habilitats socials i emocionals

Solen ser persones que no gaudeixen del contacte social, és usual que no les agradi interactuar amb persones de la seva edat i connecten millor amb persones adultes. No tenen gran tolerància a la frustració i les costa identificar i entendre els seus sentiments i emocions.

4. Habilitats de moviment

Les persones que pateixen TEA normalment, tenen una coordinació motriu pobra, solen tenir un ritme estrany en córrer o poden tenir problemes per vestir-se, entre d’altres.

5. Interessos específics

És típic que tinguin fascinació amb algun tema en particular, on busquen informació i estadístiques de forma constant. Sol parlar només sobre aquest tema i també és habitual que repeteixi compulsivament certes accions o pensaments.

Comentaris

Em sembla una aberració aquest article, està ple d'estereotips i mites.
Primer, tractant l'autisme de malaltia quan ja se sap de fa temps que no ho és.

Segon, no és quelcom que es pateix, és el que som.

Tercer, és mentida que tinguem la capacitat creativa baixa i que ens agradin les matemàtiques i les ciències, es pot donar el cas? Si com en la resta de mortals, però és ben provat que hi ha molts artistes autistes a més d'altres matèries.

Quart, alguns triguen a aprendre a parlar mentre que d'altres aprenen molt ràpidament.

Cinquè, que ens costi socialitzar no vol dir, ni que no siguem socials.

Sisè, en quant el fet de la coordinació i vestir-se, n'hi ha que tenen problemes fins a cert punt, però també n'hi ha que tenen moltes habilitats físiques, jo particularment conec a ballarines i bones, per cert.

Aquest article em sembla un cúmul de despropòsits, agrairia més informació per part vostre i més respecte en vers la nostra comunitat, gràcies, espero que rectifiqueu.

Afegeix un comentari nou