Centre Esplai: 10 anys a El Prat de Llobregat treballant per la transformació social

Suport Tercer Sector – Fundesplai
 Font: Fundesplai
Josep Gassó, president de Fundesplai.
 Font: Fundesplai
El Centre Esplai va començar a funcionar l'any 2007 al barri de Sant Cosme d'El Prat de Llobregat.
 Font: Fundesplai
Font: Fundesplai

Centre Esplai: 10 anys a El Prat de Llobregat treballant per la transformació social

Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

Fundesplai celebra enguany el desè aniversari de la seva seu a Sant Cosme. Parlem amb el seu president, Josep Gassó, per conèixer què ha representat aquesta dècada tant per a l’entitat com per al barri.

L’any 2007, la Fundació Catalana de l’Esplai-Fundesplai va inaugurar la seva seu a la zona més estigmatitzada del barri de Sant Cosme d’El Prat de Llobregat. Amb motiu d’aquesta commemoració, Josep Gassó analitza què ha comportat per a l’entitat que presideix l’arribada a aquest emplaçament i fa balanç d’aquests darrers anys.


Fa 10 anys que Fundesplai va arribar a Sant Cosme, aleshores un barri estigmatitzat i amb greus mancances socials. Què va impulsar l’entitat a fer aquesta aposta?
Vam decidir venir per diversos motius. Per a Fundesplai , prendre aquesta decisió era una opció molt coherent amb la nostra missió de treballar a favor de la inclusió social i la transformació de la societat. També aleshores, ja vam veure que ubicar-se a Sant Cosme esdevenia una gran oportunitat, un luxe, perquè enteníem que aquest barri representava el que per a nosaltres és la nova centralitat del país. Per a una entitat que treballem a tot el territori nacional com Fundesplai, aquest emplaçament, situat al costat de l’aeroport i dels principals eixos viaris, era molt més cèntric que una ubicació a la ciutat de Barcelona. A més, l’ajuntament del Prat de Llobregat va cedir-nos el solar i ens ho va posar molt fàcil.


En aquells moments, ubicar l’entitat en aquest espai es deuria veure com tot un repte...
De fet, quan explicàvem el perquè de la nova ubicació, ens comentaven que tot això era una mica utòpic, però la utopia és un dels valors que ens mou com a entitat i els fets i el temps han demostrat que aquella utopia era possible. Així ho constata, per exemple, el fet que Amazon hagi triat aquesta zona per construir ara la seva planta de distribució del Sud d’Europa.

Sempre he defensat que les entitats líders són les que tenen capacitat de somiar un món millor però que, a més a més, tenen la capacitat de fer realitat aquests somnis.


Quin balanç feu d’aquesta dècada?
Gràcies al fet de disposar d’aquest equipament, durant aquests 10 anys hem pogut multiplicar la nostra acció. Centre Esplai, a més d’acollir la seu i les oficines de Fundesplai, té un alberg amb 340 places i compta amb espais de reunió, un auditori, un restaurant i molts serveis que contribueixen a què aquest edifici esdevingui un espai perfecte per desenvolupar els eixos de la nostra missió: l’educació dels infants i joves, la millora del medi ambient i el suport al tercer sector. Això ha contribuït a ampliar la nostra acció fins al punt que l’any passat vam arribar a més de 232.000 persones a través de 93 esplais, 1.100 escoles i 28 equipaments de natura de tot Catalunya.


Centre Esplai, per tant, va néixer amb la idea de ser un edifici innovador i compromès?
Vam voler que aquest equipament fos singular i per això vam convocar un concurs de projectes que va guanyar l’arquitecte Carlos Ferrater. Es tracta d’un edifici amb un disseny molt avantguardista, però alhora auster i funcional, construït sota les premisses de la sostenibilitat i l’accessibilitat, permetent allotjar nombrosos grups de persones amb problemes de mobilitat. A més, ha esdevingut un edifici de referència a nivell mediambiental. Per les seves característiques permet, per exemple, estalviar un 55% d’energia cada any respecte a altres equipaments similars.

Heu estat testimonis directes de la transformació de Sant Cosme. Què ha aportat la vostra entitat al barri?
D’una banda, hem contribuït a esponjar el trànsit de persones i activitats de Sant Cosme. Cada dia arriben fins al Centre Esplai al voltant de 500 persones entre alberguistes, treballadors i treballadores, alumnes de cursos... Tot i així, som conscients que som una acció més entre moltes altres que des de l’Ajuntament d’El Prat s’han impulsat per dinamitzar el barri durant aquests 10 anys i esperonar altres iniciatives d’economia social. En aquesta línia, des del principi ens hem implicat a través de la Taula Comunitària en el treball de les entitats per promoure i millorar la vida del barri.

Quins són els reptes de futur Fundesplai?
Volem seguir treballant per impulsar, tal i com hem fet fins ara, projectes socioeducatius de la màxima qualitat per a joves, infants i famílies, garantint que arribin a tothom arreu de Catalunya i, a través de Fundación Esplai, a tot l’estat i a altres països. Així ho vam fer, per exemple, el mes de maig passat al Foro Iberoamericano que vam coorganitzar a Barcelona i Madrid i en el qual més de 600 persones de 21 països iberoamericans hi van prendre part per reflexionar i debatre sobre els principals reptes que afronten els i les joves.

Afegeix un comentari nou