Cinc factors clau per entendre la importància de la privacitat dels joves a Internet

Joves fent servir els ordinadores en un telecentre
Nena escribint al 1937. Font: Galeria del Kheel Center

Cinc factors clau per entendre la importància de la privacitat dels joves a Internet

Resum: 

El CCCB Lab publica un article sobre els reptes de la identitat digital en relació als joves i Internet en el qual apunta els factors que ajuden a entendre aquesta importància.

Aquest departament del Center de Cultura Contemporània de Barcelona explica en el seu article com Internet ha esdevingut un espai d’oci en el qual les persones interaccionen i construeixen la pròpia identitat. Dóna cabuda a àmbits de relació i accés a temàtiques que en el món presencial seria impossible d'abastar.

Però en aquest espai molt poques vegades ens preguntem d'on prové la informació que circula per la xarxa i a on anirà a parar la que nosaltres aportem. En aquest últim cas, i especialment quan es tracta de la població més jove, és molt important tenir la capacitat de saber diferenciar les esferes privada (íntima) i pública controlant la informació que exposem sobre nosaltres mateixos.

A més, cal tenir en compte que el preu que paguem quan utilitzem els serveis que Internet ens ofereix gratuïtament és donar les nostres dades.

Aquests són els cinc factors a tenir en compte per entrendre la importància de la privacitat en les dades, i més encara quan es trata de joves:

  1. Internet és un "laboratori d'identitat". A les xarxes socials, utilitzades per un 80% dels joves, la popularitat es mesura per la valoració que els altres fan dels continguts que aportem, molt cops de manera impulsiva. És per això que és necessari fer-ne un ús responsable i moltes vegades, l'acompanyament.
  2. És un aparador constant en el qual es pot trobar molta informació sobre altres persones. Depenent de quines dades s'hi aporten i de la freqüència amb què es parla amb desconeguts es multipliquen les possibilitats de patir ciberassetjament.
  3. Desapareix el tradicional esquema emissor-receptor, ja que els missatges poden ser massius potencialment i tenir un gran impacte.
  4. La privacitat no depèn només del que publiquem sobre nosaltres, sinó també del que altres publiquen sobre nosaltres. És per això que es fa necesària una coresponsasilitat a l'hora de pujar continguts a la xarxa.
  5. Tot s'hi pot saber i no s'oblida. És molt important assegurar-se sobre la informació que estem aportant. Podria perjudicar-nos a nivell social i/o laboral ara, però també en un futur.

Pots llegir l'article complet a partir d'aquest enllaç.

Afegeix un comentari nou
0