Créixer a través de la música

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Josep Carbonell - Vídeo: Paula Gil
A les sessions els infants prenen contacte amb instruments musicals i participen en dinàmiques a través de cançons, jocs o reflexions verbals.  Font: Paula Gil
A les sessions els infants prenen contacte amb instruments musicals i participen en dinàmiques a través de cançons, jocs o reflexions verbals. Font: Paula Gil
La Fundació Comtal acompanya a infants perquè puguin realitzar un procés personal, educatiu i de socialització capaç de produir models d’integració inclusius i de convivència positiva. Font: Paula Gil
La Fundació Comtal acompanya a infants perquè puguin realitzar un procés personal, educatiu i de socialització capaç de produir models d’integració inclusius i de convivència positiva. Font: Paula Gil

Créixer a través de la música

Autor/a: 
Josep Carbonell - Vídeo: Paula Gil
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

La Fundació Comtal té en marxa un programa de musicoteràpia per acompanyar infants en el seu desenvolupament personal, educatiu i social.

L’ús de la música com a eina per treballar aspectes relacionats amb la persona es remunta a l’època dels egipcis. Pels volts de l’any 1.500 a.C., alguns papirs ja parlaven del seu poder transformador en diferents àmbits de l’ésser humà. En l’actualitat, la musicoteràpia és una realitat per a moltes entitats socials que l’utilitzen per treballar aspectes psicosocials, psicoemocionals, cognitius i psicomotrius amb persones vulnerables.

Una d’aquestes és la Fundació Comtal. Entre altres tasques, l’entitat acompanya a infants perquè puguin realitzar un procés personal, educatiu i de socialització capaç de produir models d’integració inclusius i de convivència positiva. Dins d’aquest procés, els nens i nenes del Centre Obert Tria participen aquest any en un programa de musicoteràpia.

Sobre l’aposta de l’entitat per aquesta pràctica, La Núria García, coordinadora del Centre Obert Tria, ens explica que “vam començar amb el projecte de musicoteràpia aquest curs, al setembre. Amb el Palau de la Música havíem fet altres projectes anys enrere i ja havíem vist els beneficis de la música amb infants i joves”.

La música, una eina per treballar les habilitats dels infants

La Núria García justifica l’ús de la música en aquest procés d’aprenentatge perquè “és el suport que ens permet treballar temes d’habilitats socials, de relacions entre iguals i resolució de conflictes d’una manera diferent”. I és que a través dels sons musicals es potencia la comunicació entre infants i la seva capacitat per verbalitzar les seves vivències de manera més lúdica.

Segons explica la Núria, “Els mateixos infants s’adonen que a través de la música sorgeixen emocions i a vegades, es produeix una certa resistència” però remarca que, tot i això, la rebuda per part dels infants ha estat molt bona: “tot el que són tallers dirigits, dinàmiques amb una estructura, al principi ens costa una mica fins que els nens s’habituen i agafen l’hàbit de fer una activitat de manera continuada. En el cas de la musicoteràpia ens ha sorprès perquè s’han habituat molt de pressa i esperen amb moltes ganes aquest espai” explica.

La importància dels professionals de la musicoteràpia

Un element imprescindible dins d’aquests tallers és la figura del professional de la musicoteràpia. Des de la Fundació Comtal treballen amb Musicoteràpia BCN i la Núria valora molt positivament la figura d’aquests professionals, ja que “l’expertesa del i les terapeutes ens dona eines i nous coneixements per millorar en les metodologies de la intervenció socioeducativa i treballar amb indicadors molt clars”.

Tanmateix, també és important dotar-se dels espais i recursos necessaris perquè l’activitat sigui efectiva. Al principi, a la Fundació Comtal es van trobar que “ho fèiem en una sala que ressonava massa i això repercutia negativament en com els infants ho vivien. Vam haver de canviar d’espai” explica.

Quines habilitats es treballen?

La Cristina Villafranca és psicòloga i directora del centre de Musicoteràpia BCN. A més, és una de les encarregades d’impartir aquests tallers al Centre Obert Tria.

La Cristina ens explica que a les seves sessions es treballen “aspectes relacionats amb l’àrea psicoemocional com ara la tolerància, la frustració, l’autocontenció i l’expressió i reconeixement d’emocions així com habilitats vinculades a l’àrea psicosocial com són la cohesió, el respecte entre infants per acceptar la diversitat i la forma d’establir vincles”. D'altra banda, s'afavoreixen “aspectes de l’àrea cognitiva o psicomotriu com l’atenció, la memòria, la concentració o la coordinació”.

A les sessions els infants prenen contacte amb instruments musicals i participen en dinàmiques a través de cançons, jocs o reflexions verbals.

Tanmateix, també es treballa molt amb la improvisació: “se’ls hi proposa un tema, des d’una pèrdua a un paisatge o una experiència vital, i han d’improvisar una peça musical relacionada. Després han d’explicar per què han tocat d’aquella manera” ens explica la Cristina Villafranca.

Quins canvis es perceben en els infants?

Sis mesos després de l’inici del taller de musicoteràpia al Centre Obert Tria, la coordinadora afirma que “durant les primeres sessions, als infants els hi costava molt compartir els instruments però hem vist una evolució i com han après a compartir i a cedir” i remarca que “entre ells mateixos es van autoregulant dins de les sessions, fet que repercuteix en altres activitats que fem des del Centre i en com s’estableixen les relacions entre els infants”.

D’altra banda, la Cristina Villafranca afegeix que per mitjà d’indicadors, veiem que hi ha nens que després d’uns mesos de musicoteràpia, comencen a obtenir beneficis en l’autocontenció i tenen més capacitat per estar asseguts i concentrats mentre duen a terme una activitat”.

Per tot plegat, sembla que la música ha arribat a la Fundació Comtal per quedar-s’hi i seguir ajudant a l’entitat en aquesta tasca, engegada fa 26 anys, de creixement personal, educatiu i social dels infants.

Afegeix un comentari nou