'Cuina per sorpresa': el programa que apropa la cuina a les persones grans
Comparteix
La iniciativa de la Fundació Ibada lluita contra la solitud de la vellesa i fomenta un envelliment actiu.
La Fundació Ibada, juntament amb Canal Taronja, van estrenar el passat 18 de setembre el programa de televisió ‘Cuina per sorpresa’.
L’objectiu és crear un vincle entre les persones grans i la cuina. Una activitat a partir de la qual les persones han pogut reviure records i experiències i a la vegada els ha permès aprendre coses noves relacionades amb la cuina i els aliments.
A cada programa es convida un/a cuiner/a professional que prepara algun plat amb una persona gran de la residència. El cuiner/a li explica la recepta i el resident/a l’ajuda a fer-la. Un cop fet el plat, la persona gran comparteix el plat amb amistats o familiars que venen per sorpresa a veure-la.
Tal i com diu el director del programa, David Villarreal, “és un intercanvi d’experiències molt interessant que ha generat situacions molt divertides”. “Volem transmetre una imatge positiva de la vellesa i la gent gran a través d’un programa dinàmic amb bon humor i menjar”, afegeix Villarreal.
Les persones grans són les protagonistes
Maria Bosch, directora general de la fundació explica que “la idea no és el fet d’anar a aprendre a cuinar, sinó de poder compartir, de poder unir unes persones”.
En Marià Martínez és resident a Ibada, té 96 anys i és el protagonista de l’últim capítol. “Al principi hi havia una certa distància, jo no coneixia al cuiner, però a mesura que avança el cuinat ens parlem de tu, ens fem bromes i al final gairebé era com si fóssim germans”, explica entre rialles.
Al principi en Marià no volia anar a gravar. “Vaig pensar: Què faig aquí? Però després sense adonar-te es crea una relació personal entre cuiners/es, la família i l’entitat”. “Quan vaig veure qui havia vingut a dinar em vaig sorprendre molt. Tots eren vells coneguts amb qui havia jugat a bitlles i a la baldufa al carrer quan érem petits”, apunta emocionat Martínez.
La Pepita Molas té 86 anys i també ha estat una de les participants del programa. Molas assegura que “ha estat una experiència magnífica”. “Resulta que aquest cuiner i jo érem veïns. Al final del cuinat va ser una alegria immensa trobar-me al meu germà i la meva cunyada perquè no sabia que venien”, destaca Molas.
La Pepita no era el primer cop que es posava davant dels fogons, però mai com aquest cop. “M’ha agradat la forma de preparar el plat, perquè tots els ingredients els havia fet altres vegades a casa, però de manera diferent. Porto 11 anys aquí i feia molt de temps que no cuinava. M’ha fet molta il·lusió”, ressalta Molas.
Núria Morera, directora de la residència, assegura que “l’experiència ha estat molt positiva, tant pels cuiners, com pels residents i els i les treballadores que s’han vinculat al projecte. El resultat ha estat excel·lent”.
Una fundació amb història
La fundació va néixer fa 42 anys, fruit d’un moviment popular liderat per Càritas, el mossèn del poble i l’Ajuntament de Navarcles.
Bosch explica que “al principi la residència era una associació, però amb el temps es va constituir com a fundació, adreçant-se a gent gran amb diferents serveis com la residència o el centre de dia”.
Aquesta tardor, la fundació obrirà uns habitatges a Navarcles per a gent gran i/o amb baixa dependència per combatre la solitud de les persones grans.
Afegeix un nou comentari