5 documentals imprescindibles per apostar per un altre model alimentari

 • La producció de tomàquet a Catalunya ha disminuït un 40% en només 7 anys. Font: ODG

  La producció de tomàquet a Catalunya ha disminuït un 40% en només 7 anys. Font: ODG

 • 'El plat o la vida' ens apropa als menjadors escolars ecològics a Catalunya. Font: Claraboia Audiovisual

  'El plat o la vida' ens apropa als menjadors escolars ecològics a Catalunya. Font: Claraboia Audiovisual

 • Experiències a favor de la sobirania alimentària a Catalunya, Equador, Mèxic i Nicaragua. Font: Alba Sud

  Experiències a favor de la sobirania alimentària a Catalunya, Equador, Mèxic i Nicaragua. Font: Alba Sud

 • 'El malson de Darwin', un documental de Haubert Sauper.

  'El malson de Darwin', un documental de Haubert Sauper.

 • 'Aliments SA'. Font: Takepart.com

  'Aliments SA'. Font: Takepart.com

Com funciona i què amaga el sistema agroalimentari actual? Què podem fer per transformar-lo? Quines alternatives estan ja en marxa? Si vols conèixer les respostes, no et perdis aquestes cinc històries.

La Ruta del Tomàquet

Bona part del tomàquet que consumim avui a Catalunya ens arriba d'Holanda i el Marroc, mentre que la producció d’aquesta hortalissa  a casa nostra s’ha reduït un 40% en només 7 anys. Aquest documental ens permet viatjar cap a aquells dos països per conèixer  en quines condicions es produeixen aquests aliments quilomètrics i el seu impacte a nivell local i, alhora, entendre el paper que Mercabarna juga  en aquest procés de globalització alimentària. Aquest treball es basa en l’informe del mateix nom publicat per l’Observatori del Deute en la Globalització, la revista Sobirania Alimentària i GRAIN.
 


El Plat o la Vida

En oposició a les empreses de càtering que es dediquen a 'omplir estómacs’ en lloc d’'alimentar persones’, aquest documental ens demostra que, a casa nostra, és possible l'existència de menjadors escolars que ofereixin aliments de qualitat, ecològics i de proximitat i eduquin els infants en l’alimentació saludable i respectuosa. A través d'aquesta obra, Nani Moré, cuinera i  directora de l'Associació de Menjadors Ecològics, ens evidencia que som nosaltres, des d'escoles o AMPA, qui podem impulsar el canvi.
 

 

'De la Mata a la Olla'. Comercialització camperola i comerç just

La ciutadania organitzada promou cada cop més alternatives, tant al camp com a les ciutats, per fer front a l'impacte de l'actual model de producció i comercialització d'aliments, representat per les grans cadenes de supermercats. A través d'aquest documental, coneixerem experiències que ja estan en marxa a Catalunya, Equador, Mèxic i Nicaragua. Una obra realitzada per l'associació Alba Sud i Fundación Luciérnaga amb la col·laboració de la Xarxa de Consum Solidari.
 


El Malson de Darwin

Un clàssic que reflecteix de forma impactant les conseqüències que el consum del Nord té sobre les societats, el medi ambient i la sobirania alimentària del Sud. L'explotació del Llac Victòria (Tanzània) per a l'exportació de peix  cap a Occident i l'efecte d'aquest negoci sobre la població de la zona, víctima de fam i desnutrició, ens conviden a la reflexió. Una història que, entre altres coses, ens revela què s'amaga darrere dels filets de perca que, ben segur, heu vist més d'un cop a les peixateries.
 


Aliments S.A

Un documental que ens permet estirar el fil de tot el procés de producció, distribució i comercialització industrial de carn i de verdures mitjançant el qual un grapat de grans multinacionals decideixen quina ha de ser la nostra alimentació. Una oportunitat per informar-nos sobre aquest model insostenible i incitar-nos a actuar.

Afegeix un comentari nou