Àmbit de la notícia
Social

El 12,5% dels pares i mares reconeixen haver pegat els seus fills durant el confinament

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Rubén Escobar
  • Save the Children alerta d'un possible augment de casos de maltractament infantil durant el confinament.
  • L'estrès i l'angoixa a les famílies pel confinament ha causat situacions de tensió amb els infants.
    L'estrès i l'angoixa a les famílies pel confinament ha causat situacions de tensió amb els infants.

Save the Children alerta sobre la no detecció del maltractament infantil durant la reclusió i d’un probable augment de casos.

El 12,5% dels pares i mares admet haver pegat al seu fill durant el confinament. Aquesta és una de les conclusions que se n’extreu d’un estudi de l’ONG Save the Children, que ha alertat sobre un possible augment dels casos de maltractament infantil durant els mesos de reclusió a les llars. Tot i que l’entitat afirma que s’han notificat menys denúncies, segons una enquesta el 31% de famílies a Catalunya asseguren haver viscut situacions de tensió o conflicte amb els infants durant el confinament.

Un de cada quatre progenitors ha reconegut haver perdut la paciència i haver escridassat o insultat a la canalla. Segons la responsable de Polítiques d’Infància de l’entitat a Catalunya, Emilie Rivas, els nens no han estat en el centre de les decisions a les llars i ha alertat sobre la dificultat de percebre i detectar les violències exercides a l’interior dels domicilis.

L’entitat en defensa dels drets de la infància va presentar el passat dijous l’informe ‘Més mal em fa a mi’. En aquest estudi Save the Children ha recordat que durant el mes d’abril el telèfon d’atenció ‘Infancia Respòn’ va rebre 950 trucades, la qual cosa significa un 32% menys que durant el mes de gener, quan es van rebre 1401 trucades. A més ha demanat que el telèfon s’adapti a les necessitats dels infants i que s’hi afegeixi un Whatsapp per facilitar-ne l’accés.

Save the Children atribueix la baixada de notificacions durant el confinament al poc coneixement o accés al telèfon. En aquest sentit, l’organització ha volgut destacar que rebre menys notificacions no es tradueix en una disminució dels casos, sinó que, segons afirma, aquests no estan sent detectats amb antelació i per tant, els nens i nenes no poden ser protegits correctament.

Més factors de risc i estrès durant la crisi sanitària de la Covid-19

Emilie Rivas ha assegurat que diferents factors de risc com l’estrès o la preocupació per l’economia s’han incrementat i que, a aquest fet, se li suma el fet que els infants han deixat d’anar a escola i per tant han perdut factors de protecció com el professorat o els monitors i monitores, fent minvar la seva xarxa comunitària. “Quan pensem en el confinament que estem vivint no podem oblidar que el maltractament que pateixen els infants passa darrere de les persianes abaixades”, han afirmat des de l’entitat posant en evidència el silenci que s’amaga.

La crisi sanitària conjugada amb la inestabilitat laboral i social té precedents a la Xina, ja que durant el confinament els factors de risc també van augmentar i la violència domèstica a casa es va triplicar a zones com el comtat de Jianli, que el febrer del 2020 va rebre 162 informes de violència a casa respecte al mateix mes de l’any anterior.

A la por i l’ansietat, factors de risc socials vinculats amb l’augment de violència a l’àmbit de la llar, se li ha de sumar l’augment del consum d’alcohol. A més, la por al contagi, l’avorriment, la frustració, la falta d’espai personal o la pèrdua de contacte amb amics i familiars poden contribuir que en algunes famílies l’estrès augmenti i es produeixin aquestes tensions intrafamiliars.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari