El Comitè 1r de Desembre celebra els seus 25 anys reivindicat el seu paper essencial en la garantia de drets

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Les entitats membres del Comitè formant un llaç humà gegant a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Font: Comitè 1r de Desembre. Font: Comitè 1r de Desembre
Les entitats membres del Comitè formant un llaç humà gegant a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Font: Comitè 1r de Desembre.

El Comitè 1r de Desembre celebra els seus 25 anys reivindicat el seu paper essencial en la garantia de drets

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

L’Enquesta VIH i Discriminació 2023 indica que gairebé la meitat de les persones enquestades ha patit discriminació per raó del VIH.

Des de l’any 1988, cada 1 de desembre es commemora a nivell mundial el Dia Internacional de Lluita contra la SIDA, una jornada que, tal com es va pactar en el marc de l’Assemblea General de les Nacions Unides fa ara trenta-cinc anys, es dedica a visibilitzar els avenços científics i socials que s’han fet en la matèria, a més de reforçar la consciència pública de la prevenció i els tractaments del VIH.

Deu anys després de la declaració de l’1 de desembre com a Dia Internacional, a Catalunya va sorgir el Comitè 1r de Desembre, la plataforma unitària d’ONG i entitats comunitàries de l’àmbit del VIH i la Sida a casa nostra. En l'actualitat, el Comitè està format per gairebé una vintena d'entitats que, en molts casos fundades per persones amb VIH, que porten anys lluitant per la millora de la seva qualitat de vida i pel seu reconeixement social.

Enguany, la plataforma celebra el seu primer quart de segle posant de manifest que "les entitats de l’àmbit del VIH continuen sent essencials per garantir els drets de les persones amb VIH i per erradicar l’estigma i la discriminació".

Des de la plataforma reivindiquen que "el model actual d'atenció al VIH, molt centrat en el terreny biomèdic, no tracta amb suficient atenció l'estat social i mental de les persones afectades". A més, també recorden que, tot i que "en els darreres vint-i-cinc anys s'han assolit moltes fites", com ara l'aprovació del Pla Operatiu del Pacte Social contra l'estigma i la discriminació de les persones amb VIH, "el treball comunitari continua sent imprescindible per denunciar els casos de discriminació i per exigir i reivindicar que el Pacte Social sigui una realitat i vagi acompanyat d'una dotació pressupostària adequada".

La discriminació continua sent una realitat

Cada primer dia de desembre, a més d’omplir la plaça Sant Jaume de Barcelona amb un enorme llaç humà, el Comitè 1r de Desembre publica la seva Enquesta VIH i Discriminació anual. L’estudi d’aquest 2023 revela que la discriminació cap a les persones amb VIH continua sent una realitat. De fet, un 47% de les persones enquestades ha patit situacions de serofòbia, és a dir, discriminació a raó del VIH. Entre les dones, el percentatge és del 31%.

L’enquesta també mostra que un 24% de les persones enquestades han patit alguna discriminació per tenir el VIH els darrers dotze mesos. D’aquestes, és rellevant que un 34% han patit la discriminació en l’àmbit de la salut, ja sigui a l’Atenció Primària o a l’atenció especialitzada, i un 20% en l’àmbit dels Serveis Socials o l’Administració. En el cas de les dones el percentatge és d’un 21%. A més, el 85% no ha denunciat les situacions de discriminació que ha patit. Un 35% no ho ha fet perquè considerava que no serviria de res i un 33% per por a les conseqüències.

En l’àmbit laboral, un 64% de les persones enquestades té uns ingressos inferiors a 1.500 euros. En les dones aquest percentatge puja al 89%. Un 17% de les persones enquestades es troba sense ingressos i en les dones aquest percentatge augmenta fins al 34%.

Afegeix un comentari nou