El Parlament retira l’ús de pistoles elèctriques contra persones amb problemes de salut mental
Comparteix
La normativa aprovada elimina la inclusió de les persones amb problemes de salut mental com un dels casos de persones alterades o violentes amb les quals està justificat l’ús de les pistoles elèctriques.
La rectificació arriba després que diverses entitats relacionades amb la salut mental fessin públic un comunicat en el qual lamentaven que la Comissió d'Interior del Parlament legitimés l'ús de tasers amb persones amb problemes mentals i vincules la violència amb la salut mental.
"Mentre les persones amb trastorn mental s’esforcen dia a dia per eradicar els falsos mites, el principal topall per a la seva plena inclusió, i per dur una vida plenament sense discriminació, els màxims representants de la ciutadania del país han tirat per terra els seus esforços afegint-los entre els grups de població amb qui serà legal l’ús d’aquesta pistola", deia el comunicat subscrit per Salut Mental Catalunya (SMC), la Federació Veus i Obertament.
Ara, el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya del 28 de juliol publica les conclusions del Grup de Treball sobre la Utilització per la Policia de Pistoles Elèctriques i aquest ja no menciona en cap moment l'ús d'aquestes armes contra persones amb problemes de salut mental. La resolució no parla de persones amb problemes de salut mental i fa una al·lusió genèrica a persones en estat de màxima agitació.
En la pàgina 65 del document, es recull que només "poden emprar les pistoles elèctriques els caps de torn, que majoritàriament són comandaments intermedis" dels cossos policials i, tan sols, "en situacions d'alt risc, en què hi hagi una actitud hostil cap a terceres persones o cap als agents i en què hi hagi hagut una agressió o sigui previsible que n'hi hagi una".
El punt b de l'article 19 afegeix que només s'usaran en aquelles situacions en què hi hagi "una amenaça o agressió cap a terceres persones o cap als agents amb arma blanca o amb altres objectes contundents per persones alterades o violentes –sota els efectes de l’alcohol o de substàncies estupefaents o en estat d’agitació màxima–, amb una agressivitat extrema que posi en perill la integritat física de la víctima o de l’agent de policia".
Des de SMC asseguren que van conversar amb diferents diputats de la Comissió d'Interior i que no "van tenir grans conflictes amb cap partit polític, perquè tothom estava d'acord que no es podia vincular salut mental i l'agressivitat".
Afegeix un nou comentari