Àmbit de la notícia
Social

El risc de pobresa es triplica en la població migrada extracomunitària

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
  • Noia asseguda a terra tapant-se la cara en una estació de tren
  • Presentació informe INSOCAT
    L’estudi elaborat per ECAS es basa en dades oficials i en l’indicador AROPE. Font: ECAS

Un estudi mostra com la xifra està molt per sobre de la població nascuda a l’Estat espanyol i de la provinent d’altres països de la Unió Europea.

Un 54,2% de les persones migrades procedents de països extracomunitaris està en risc de pobresa o exclusió a l’Estat espanyol, segons el darrer informe d'Indicadors Socials a Catalunya, INSOCAT elaborat per la federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS). L’estudi, que es basa en dades oficials i en l’indicador AROPE, mostra com aquesta xifra està molt per sobre tant de la població nascuda a l’Estat espanyol, la qual un 18,1% està en risc de pobresa com de la provinent d’altres països de la Unió Europea (19,5%).

El monogràfic publicat evidencia la vulnerabilitat que generen el procés migratori, la Llei d'estrangeria i certes polítiques públiques excloents i discriminatòries. L’informe apunta que "la pobresa és producte d'una suma de problemàtiques estructurals" i que "les persones a qui es condemna a una situació administrativa irregular ho estan també al treball submergit, a una major explotació laboral, a obstacles per accedir al sistema de protecció social o a l’exclusió residencial". La discriminació es manifesta de manera especialment crua en l'àmbit laboral.

I és que, malgrat la major disponibilitat laboral, la taxa d'atur de les persones migrades (20,7%) duplica la de les persones amb nacionalitat espanyola (9,5%). Pel que fa a la taxa de pobresa en el treball, el 39,7% dels empleats i empleades de països extracomunitaris són pobres malgrat tenir feina, davant el 9,7% de les persones nascudes a l'Estat espanyol i l'11,5% de les procedents d'altres països de la UE. Més de la meitat de la població nascuda fora de la UE guanya menys de 1.000 euros i al voltant d'un 30% cobra menys de 500 euros bruts al mes.

Pel que fa a les transferències socials, que en la població autòctona redueixen a la meitat el risc de pobresa (d'un 27,3% a un 14,3%), en el cas de les persones de països de fora de la UE pràcticament no tenen impacte i es passa d'un 50,5% a un 47,9%, de manera que s'amplia la bretxa de pobresa entre la població comunitària i l'extracomunitària. L'informe compta també amb aportacions qualitatives de professionals d'entitats d'ECAS que il·lustren amb situacions concretes les enormes dificultats amb què es troba el col·lectiu. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari