Els serveis socials que treballen amb menors, al límit del col·lapse

FCVS
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Els serveis socials que treballen amb menors, al límit del col·lapse

FCVS

Resum: 

En un manifest, els educadors socials de l'Ajuntament de Barcelona denuncien la falta de mitjans i afirmen que estan desbordats per la quantitat de casos i l’augment de la burocratització.

Els professionals dels serveis socials de l’Ajuntament Barcelona, i sobretot els que atenen menors i adolescents, han redactat un manifest en què denuncien la falta de mitjans i afirmen que estan desbordats per l’augment de les necessitats socials, la quantitat de casos, la burocràcia creixent i els tràmits que han de fer.

En el 'Manifest per una atenció socioeducativa de qualitat en els serveis socials de Barcelona', subscrit pels sindicats CCOO, UGT i CGT, alerten de les greus dificultats amb les quals treballen per afrontar les situacions de pobresa de molts infants i adolescents de la ciutat. Els educadors afirmen que l’augment inadmissible de la gestió i burocratització iguala el temps que dediquen a les persones.

Pel que fa a l'augment de tràmits burocràtics, el col·lectiu afirma que l'any 2015 van rebre 3.023 peticions d'informació per part de la Guàrdia Urbana, la fiscalia i la direcció general d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència de la Generalitat (DGAIA), mentre que l'any 2012 n'havien rebut 1.125.

Tanmateix, el col·lectiu explica que la Llei de Serveis Socials de l’any 2007 preveu 2 educadors per cada 15.000 habitants. Segon les xifres oficials que els ha facilitat l’Ajuntament, referents al darrer trimestre del 2015, es comptabilitzaven 90 educadors repartits pels centres de Serveis Socials de la ciutat. Segons els professionals, amb les dades de població oficials, són la meitat de la plantilla que haurien de ser d’acord amb aquesta llei i per tant, faltarien com a mínim 116 efectius.

Per altra banda, l’Assemblea de Treballadores i Treballadors EAIA (Equips d’Atenció Infància i Adolescència) denuncia en un altre manifest que els equips estan desbordats i això implica una desatenció greu a la infància. En el document, s’enumeren situacions que entenen que impliquen “una negligència per part de l’Ajuntament”, ja que existeixen ràtios de casos per professional molt per sobre dels 40 que marca la cartera de serveis socials, no es cobreixen les baixes; cosa que porta al fet que en moltes ocasions només es pugui intervenir en els casos de situació d’urgència o que no es tenen en compte les realitats de cada barri.

Les propostes de millora

Davant d’aquesta situació, els educadors reclamen cobrir les places necessàries, un estudi de l’impacte de l’aplicació de la Llei d’Infància en els centres de serveis socials, establir ràtios d’educadors socials i clarificar l’encàrrec i les funcions dels educadors dins dels equips interdisciplinaris.

També demanen que s’estableixin acords o es revisin els existents amb la Fiscalia pel que fa a la petició d’informes socials en els casos de menors en possible situació de risc i que es doti a la Fiscalia de Menors de perits socials per valorar les situacions més urgents.

Resposta per part de l'Ajuntament

Fonts municipals remarquen que escoltar treballadors i usuaris és justament l’objectiu del Pla Impulsem, un procés participatiu que va arrencar al gener i persegueix enfortir el treball social i comunitari i evitar que els treballadors hagin de dedicar una part del seu temps a la burocràcia de les ajudes. Les mateixes fonts asseguren que a finals d'estiu s'incorporaran 41 professionals i que el nou contracte programat amb la Generalitat preveu incrementar els professionals dels EAIA.

Afegeix un comentari nou