Àmbit de la notícia
Social

Es presenten les bases de la futura llei de l’Economia Social i Solidària

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Marta Pérez Fargas
  • FESC 2019
    Font: Xarxa d'Economia Solidària

El document recull algunes de les mesures de protecció, promoció i impuls d’un model econòmic basat en una economia plural i transformadora.

Les entitats i federacions de l’àmbit de l’economia social i solidària, integrades en l'Associació Economia Social Catalunya, porten mesos treballant, conjuntament amb el govern, en una proposta de consens per tal d’establir les bases d’una futura llei que reguli l’Economia Social i Solidària a Catalunya.

El document 'Bases de la llei d'Economia Social i Solidària', presentat en roda de premsa el passat divendres 11 de desembre pel conseller Chakir el Homrani i el president de l’AESCAT, Guillem Llorens, recull una sèrie d’objectius i mecanismes per a la promoció i l’impuls de l’economia social i solidària, que hauran de servir per a la formulació de la nova llei. Una llei que, com afirma el conseller ha de ser inclusiva, transformadora, flexible i adaptable als models europeus, i que reconegui tota una realitat que ja existeix.

L’objectiu d’aquesta llei no és només establir un marc jurídic per a l’economia social i solidària, sinó establir mesures que fomentin i promoguin aquest model d’economia, i permetin assolir el reconeixement i la representativitat institucional de l’ESS com a agent socioeconòmic del país.

Per una banda, el document proposa establir un procés de reconeixement que pugui definir les propostes i projectes que estan en línia i consonància amb els valors de l’ESS, tot reconeixent-ne les diferents realitats i fórmules jurídiques. Es preveu també un acompanyament i uns sistemes d’indicadors que avaluïn l’adeqüació als criteris i els valors recollits.

En les bases també es proposen mesures de sensibilització i formació, d’enfortiment del teixit ja existent, propostes d’innovació i mecanismes per fomentar el mercat social i la seva integració en l’economia.

La col·laboració pública i comunitària també és un dels aspectes que té en compte el document, que preveu un impuls pel que fa a les sinergies entre el món de l’economia social i solidària i l’administració pública. En el document queda reflectit que "caldrà promoure marcs de relació més enllà de la contractació que prioritzin la qualitat dels serveis per sobre del preu, mitjançant eines com la concertació pública, social i comunitària en els serveis públics".

De moment es tracta, però, d’una declaració d’intencions que s’ha presentat als grups parlamentaris, i que s’haurà d’impulsar de cara a la nova legislatura perquè es converteixi en llei. Tot i així des de l' Associació Economia Social Catalunya el consideren un document històric.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari