Estratègia europea sobre discapacitat 2010-2011

 Font:
Font:

Estratègia europea sobre discapacitat 2010-2011

Resum: 

El passat dia 15 de novembre, va ser publicada al Diari Oficial de la Unió Europea l’Estratègia europea sobre discapacitat 2010-2020: un compromís renovat per a una Europa sense barreres.

El document arrenca recordant-nos que a la Unió Europea hi ha 80 milions de persones que pateixen una discapacitat més o menys severa i que han d’afrontar una sèrie d’obstacles en l’accés a les escoles, als centres de treball, etc. que els fan especialment vulnerables a l’exclusió social. De fet, l’índex de pobresa de les persones amb discapacitats és un 70% superior que al de la mitjana.

L’objectiu general d’aquesta estratègia desenal és la supressió de barreres per tal de permetre que les persones amb discapacitats puguin gaudir dels seus drets i beneficiar-se plenament de la seva participació en l’economia i societat europees.

Per això, el document identifica mesures a escala europea que complementarien les actuacions de cada estat membre i determina els mecanismes necessaris per aplicar la Convenció de Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitats a tota la Unió.

L’Estratègia vol explotar tot el potencial de la Convenció de les Nacions Unides però també de la Carta dels drets fonamentals de la Unió Europea i el Tractat sobre el funcionament de la Unió Europea.

L’Estratègia defineix vuit àrees d’acció: accessibilitat, participació, igualtat, ocupació, educació i formació, protecció social, sanitat i acció exterior.

Per als primers cinc anys, l’Estratègia preveu:

  • Elaborar polítiques a favor d’una educació inclusiva i d’alta qualitat.
  • Garantir que la Plataforma Europea contra la pobresa pari especial atenció a les persones amb discapacitat.
  • Impulsar el reconeixement de les targetes de discapacitat a tota la Unió per tal de garantir la igualtat de tracte a l’hora de treballar, viure i viatjar.
  • Desenvolupar normes d’accessibilitat a escoles i campanyes electorals.
  • Tenir en compte els drets de les persones amb discapacitat en els programes de desenvolupament exterior i dels països candidats a entrar a la Unió Europea.

Afegeix un comentari nou