II Fòrum Local Global: treballant conjuntament per a la defensa dels drets humans des de l'àmbit local
Comparteix
Aquest fòrum organitzat per l’associació Reds, ha reunit a més de 100 organitzacions, institucions locals i persones defensores de drets humans d’arreu del món.
La segona edició del Fòrum Local Global, que compta amb el suport del CIDEU i de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat (ACCD), ha tingut lloc els passats 19 i 20 d’octubre al Centre Cívic Pati Llimona de Barcelona. L’edició d’enguany ha tractat la corresponsabilitat i la incidència política local en la protecció internacional dels drets humans.
L’organització destaca el gran nombre d’assistents que demostra que, davant d’un context on s’estan cometent greus vulneracions als drets humans arreu, hi ha una ciutadania i una comunitat local preocupada i amb ganes de repensar i establir noves vies per protegir-los i defensar-los.
El fòrum és un espai innovador en tant que promou la idea que des de l’àmbit local s’ha de fer incidència política a l’àmbit internacional. Més enllà de la cooperació entre estats, avui en dia es necessita que les comunitats locals estiguin connectades i cooperin per la protecció dels drets humans i ambientals de tothom. Des d’aquesta visió, Reds treballa per enfortir els mecanismes dels governs locals catalans i, des d’un treball conjunt, busca innovar en accions d'incidència local per a la defensa internacional d'aquests drets.
Per a fer-ho, Reds posa sobra la taula dos conceptes imprescindibles: corresponsabilitat i incidència política. Corresponsabilitat perquè: no és una tasca unidireccional, no és una ajuda, és la responsabilitat compartida que tenim com a humanitat de protegir els drets humans i actuar on aquests estiguin sent vulnerats. Incidència política perquè les comunitats afectades reiteren que a través d’accions de visibilització, denuncia i interacció amb les seves institucions s’ha aconseguit canviar el curs de moltes lluites.
Durant aquestes jornades, s’ha pogut constatar que cada vegada més persones creuen que des de les seves institucions i organitzacions locals tenen l’obligació de protegir els drets humanss d’altres indrets. Tot i això, ha quedat clar que no és una tasca fàcil: s’ha de ser creatiu, pensar fora de la caixa, per tal de poder fer incidència davant de processos que impliquen conflicte contra estats, multinacionals i megaprojectes extractivistes.
Francesca Nugnes i Vicente Vailles de Brigades Internacionals per la Pau (PBI) de Colòmbia, han dinamitzat la trobada aportant la seva experiència de més de vint anys en acompanyament de persones defensores. El fòrum ha disposat amb espais de construcció col·lectiva a través de taules de treball que han permès posar en comú les diferents preocupacions de les persones defensores, organitzacions i governs locals i d’aquesta manera establir i innovar accions d’incidència coordinades.
El fòrum ha comptat amb la visita de persones defensores dels drets humans i ambientals de diferents països d’Amèrica Llatina. S'ha donat principal importància a la seva participació perquè, com va reiterar la Natàlia Biffi, coordinadora d’incidència de Reds, “les persones defensores són les que ens marquen el camí, les que ens diuen què hem de fer, perquè són les que estan a primera línia, posant el cos, per defensar els drets humans que són els drets de tothom”.
El treball coordinat i en xarxa ha sigut un dels punts principals de l'esdeveniment. Es destaca la participació de diferents xarxes municipalistes, com Ciutats Defensores o Herri Babesarea, compromeses amb la protecció dels drets humans, així com exemples de xarxes de solidaritat com la Coordinadora Catalana de Solidariat amb el Poble Saharauí (CCAPS) o la Xarxa Europea de Solidaritat amb la Comunitat de Pau de San José de Apartadó. Les seves intervencions han deixat clar que el treball coordinat i en xarxa és imprescindible per a la defensa dels drets humans. Reds ha realitzat un mapatge de xarxes de municipis que existeixen a Europa que són un bon exemple d’aquesta coordinació.
Finalment, s'ha comptat amb l’experiència de diferents ajuntaments de Catalunya, l’estat espanyol, Itàlia i Bèlgica els quals, dins de les seves àrees de cooperació, han incorporat la mirada dels drets humans i han establert mecanismes per poder fer incidència política com a peça imprescindible de la seva cooperació. Això significa canviar la perspectiva de la cooperació, d’una acció unilateral a una bidireccional. Com exposa la defensora indígena Dora Muñoz “no és ajudar, és sumar-se a la defensa del territori, la defensa de la vida”.
El fòrum s’ha encarregat de posar punt i final a la campanya 'Els nostres drets, els de tothom', que té com a principal objectiu convidar als governs locals catalans que, en aquestes noves legislatures, posin al centre de les seves accions de cooperació la protecció internacional dels drets humans.
Afegeix un nou comentari