I ara què faig? Com li dic?

FCVS
 Font:
Font:
 Font:
Font:

I ara què faig? Com li dic?

FCVS

Resum: 

Dincat ha preparat un decàleg per orientar el personal d'hotels, restaurants i botigues en general, a l'hora d’adreçar-se a la clientela amb discapacitat intel·lectual.

La Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual (Dincat) ha elaborat un document que inclou deu punts a tenir en compte a l'hora de tractar les persones amb discapacitat intel·lectual. El decàleg, sota el títol "10 pautes per donar suport a una persona amb discapacitat intel·lectual com a client" s'ha editat en dos formats (pòster i de butxaca) i va adreçat principalment al personal dels gremis de restauració i hostaleria. També, però, es dirigeix a botigues en general i a aquells espais d'oci i cultura que, sovint, són de difícil accés

Es tracte d'un document pràctic per aconseguir que les persones amb discapacitat puguin gaudir de l’oferta d’oci i cultura que ofereix el seu entorn, igual que ho fa la resta de ciutadans. El decàleg presenta deu recomanacions il·lustrades, elaborades per Miguel Gallard, on s’inclouen consells senzills i molt pedagògics.

En l'acte de presentació del document, la presidenta de Dincat, Rosa Cadenas, va assegurar que “hem de trencar amb uns estereotips que no reflecteixen la realitat de les persones amb discapacitat intel·lectual”. Així, segons va indicar “amb els suports adequats, poden participar en la comunitat com qualsevol ciutadà". A més, Cadenas va afegir que encara predominen certes males praxis a l'hora de dirigir-se a aquest col·lectiu. En aquest sentit, va posar com a exemple situacions com quan són clients d’un restaurant o d'una botiga i no se’ls tracta com a adults o no es dirigeixen a ells, sinó a l'acompanyant.

El turisme inclusiu com una oportunitat de riquesa

El sector d'oci i turisme hauria de tenir molt present els suggeriments del decàleg de Dincat perquè ajudaria a incrementar els ingressos d'aquests sectors. Així ho posa de manifest l’estudi 'El turisme inclusiu com una oportunitat de riquesa' elaborat per ESADE i el Districte de les Corts de l’Ajuntament de Barcelona.

El document quantifica l'impacte econòmic que suposaria promoure l’accessibilitat de les persones amb discapacitat en aquests àmbits. Destaca que a nivell europeu s'estan perdent fins a 142 bilions d’euros cada any a causa de la deficient infraestructura, els serveis i les actituds cap a les persones amb necessitats especials.

Si les destinacions europees fossin totalment accessibles per a les persones amb discapacitat, la demanda podria augmentar fins a un 44% cada any. A Europa, el mercat del turisme accessible se situa al voltant dels 89 milions de persones.

Afegeix un comentari nou