Joaquim Lamora: "Les intoleràncies alimentàries causen problemes a la pell, dolor crònic, fatiga i apatia"
Comparteix
Hem entrevistat a en Joaquim Lamora, psiconeuroinmunòleg que ajuda a persones amb dolor crònic i malalties cròniques a través de la medicina integrativa i funcionals.
Quina és la teva tasca per ajudar a persones amb intoleràncies alimentaries?
La meva tasca és diagnosticar aquestes intoleràncies. La persona pot venir amb símptomes a nivell digestiu i intestinal però no sap les causes que els estan produint. Un dels primers passos és investigar quines són aquestes causes i de vegades, darrere d'aquestes causes, poden haver-hi intoleràncies alimentaries, com per exemple a la lactosa, a la fructosa i sorbitol, entre d'altres.
Faig unes proves per saber si realment la persona té intoleràncies d'aquest tipus. Una vegada es diagnostica que la persona té intoleràncies, s'ha de tenir en compte si aquesta intolerància pot tenir algun factor genètic o més aviat pel fet que té una mala funció intestinal.
Quin és el procediment a seguir en el cas que tingui una mala funció intestinal?
Es fa un tractament per a restablir una bona microbiota intestinal. Un bon procés digestiu perquè més endavant la persona pugui tornar a introduir aquests aliments que a l'analítica ha sortit que té intolerància.
Per exemple, les persones que tenen intolerància a la fructosa i sorbitol a causa d'una mala funció intestinal fan un tractament amb el què, durant un temps deixa de menjar aliments que en continguin. Alhora van fent un tractament per restablir la funció digestiva perquè pugui introduir de manera progressiva i individualment aquests aliments amb fructosa i sorbitol i es va veient si els tolera bé.
I en el cas que la intolerància sigui d'aspecte genètic?
Llavors la persona no podria menjar aliments als que té intolerància durant tota la seva vida. Per exemple, en el cas de la fructosa i el sorbitol, se sap que només un 5% de les intoleràncies són d'aspecte genètic.
Com és d'important conèixer si tenim intoleràncies a determinats aliments?
És un aspecte rellevant a tenir en compte per totes aquelles persones que tinguin símptomes digestius i intestinals. Cada vegada més, hi ha persones que tenen problemes digestius.
Alguns dels símptomes són notar la panxa inflada després de menjar, tenir reflux, difícil digestió, diarrea o estrenyiment, molts gasos. També tenir diagnòstic de colon irritable. Sovinti aquests símptomes poden ser la conseqüència a alguna intolerància a algun aliment i com la persona no ho sap ho està menjant de manera habitual i, per tant, els símptomes es cronifiquen.
Com repercuteix en la salut no saber quines intoleràncies tenim?
Pot repercutir a molts nivells. Hem de tenir en compte el 70% d'activitat del nostre sistema immunitari està a l'intestí perquè és l'òrgan del nostre cos amb una dimensió més gran. Si poguéssim treure'ns l'intestí i l'aplanéssim ben finet a terra ocuparia 200 metres quadrats tota la superfície.
Per tan és un òrgan amb una gran dimensió que fa que el cos hagi d'estar molt pendent de el que entra aquí dintre. Per això el nostre sistema immunitari vigila de tant a prop l'intestí.
Com ens avisa l'intestí i com es relaciona amb el sistema inmunitari?
Si estem menjant aliments als quals tenim intolerància intestí s'inflama, envia una senyal d'alarma al nostre sistema inmunitari i aquest envia substàncies inflamatòries a través de la sang a altres parts del cos produint aquests símptomes, no només tenir símptomes a nivell intestinal sinó també a altres parts del cos.
Com per exemple tenir problemes a la pell com èczemes, urticàries, al·lèrgies. En el cas de les dones tenir la síndrome premenstrual o tenir dolor crònic, o que la persona se sentí cansada, fatigada, amb apatia.
Quins consells donaries a les entitats que treballen en aquest àmbit?
Bàsicament, els consells que puc donar és que no només es quedin en el fet de retirar els aliments. És a dir, moltes vegades el que pot passar és que veiem que la persona té una intolerància a determinats aliments i el que es fa és retirar aquests aliments, però no es fa res més.
I aquí pot ser interessant també corregir les disfuncions digestives o funcionals que pugui tenir la persona. Perquè si millorem la nostra salut bucal, digestiva i intestinal és possible que a la llarga, aquests aliments als quals tenim intolerància els puguem tornar a tolerar d'una manera òptima.
Afegeix un nou comentari