Àmbit de la notícia
Social

La Creu Roja es torna a veure obligada a prioritzar l’alimentació

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • La Creu Roja ha distribuït gairebé 4,5 milions d’aliments, 11.301 kits d’ajuda bàsica i 62.156 targetes de prepagament des del març del 2020.
  • La Creu Roja alerta que hi torna a haver una pobresa nova de persones que mai havien patit aquesta situació d'extrema vulnerabilitat.
    La Creu Roja alerta que hi torna a haver una pobresa nova de persones que mai havien patit aquesta situació d'extrema vulnerabilitat.

Quatre de cada deu famílies ateses ara per l’entitat humanitària han demanat ajuda bàsica per primer cop a causa de la pandèmia.

La crisi econòmica i social que arrossega la pandèmia és evident i les entitats socials treuen recursos de sota les pedres per atendre cada cop més famílies en qüestions tan bàsiques com l’alimentació. Creu Roja Catalunya hi ha posat dades: el 61% de les famílies ateses per l’entitat d’ajuda humanitària no havien demanat ajuda mai abans.

“Hi torna a haver una pobresa nova de persones que mai han patit aquesta situació d'extrema vulnerabilitat”, ha alertat el coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist.  En la mateixa línia, el president de l’entitat, Josep Quitet, ha qualificat de “crítica” la situació i l’ha comparada amb la que l'entitat ja va viure durant la crisi econòmica del 2008. "Amb el desbordament humanitari, hem prioritzat l'alimentació", ha explicat.

El tercer informe de L’Observatori de la Creu Roja, presentat avui i titulat ‘Impacte de la COVID-19 en l’alimentació de la llar’, evidencia la gravetat de la situació i alhora les poques perspectives de millora: el 91,7% de les persones enquestades considera que continuaran necessitant el suport de l’organització els propers mesos.

La majoria de les famílies tenen una gran dependència de les ajudes, fet que no vèiem fa anys -alerta Morist-. Algunes dades ens recorden a la situació de 2008. Un total de 180.000 llars tenen tots els seus membres a l'atur. Hem hagut de fer un nou viratge cap a l'ajuda humanitària”.  I Quitet hi ha afegit que han atès més de 600.000 persones i les seves famílies durant la pandèmia, “un 20% de la població de Catalunya “.

L’informe s’ha elaborat a partir d’enquestes realitzades a més d’un miler de persones ateses pel ‘Programa d’ajuda humanitària de la Creu roja’ entre els mesos de maig i juny. Un terç de les famílies enquestades no compten amb cap ingrés mensual estable i en la meitat dels casos aquests s’han vist reduïts a causa de la pandèmia. En quatre de cada deu llars els ingressos són per prestacions i en un 12% procedeixen de l’economia informal.

Segons ha comunicat l’entitat, més de 594.936 persones a Catalunya han rebut atenció humanitària de primera necessitat, això vol dir alimentació i productes bàsics, a través del pla ‘Creu Roja Respon’ entre el març del 2020 i el setembre del 2021. Aquest programa ha distribuït gairebé 4,5 milions de quilos d’aliments, 11.301 kits d’ajuda bàsica i 62.156 targetes de prepagament.

Precisament, la meitat de les famílies enquestades expliquen que l’alimentació els arriba per donacions d’entitats socials, mentre que el 10% diuen que els arriba per ajudes de familiars i amics.

La Creu Roja entén per seguretat alimentària l'accés en tot moment a aliments suficients, agradables i saludables, A partir d’aquesta mesura indica que el 66% de persones que atén pateixen algun grau d’inseguretat alimentària, mentre que en el 12,7% dels casos la inseguretat alimentària es pot considerar severa i això vol dir que afecta la qualitat i la quantitat dels aliments consumits pels infants.

Així, la meitat de les persones enquestades reconeixen que, per manca de recursos, en la seva llar han deixat algun cop de tenir una alimentació saludable; una quarta part afirmen que alguna vegada un adult de la família tenia gana i no va poder menjar i el 15,2% dels casos han arribat al punt que un menor de divuit anys ha deixat algun cop d’esmorzar, dinar o sopar.

La Creu Roja, que busca més mobilització ciutadana per mitigar l’impacte social de la Covid-19, ha explicat que el Govern ha renovat una subvenció de dos milions d’euros que es destinaran a garantir les necessitats bàsiques de famílies amb infants i joves en situació d’extrema vulnerabilitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari