La FECEC remarca la necessitat de situar al pacient al centre de l’atenció oncològica
Comparteix
La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) se suma a la demanda de la UICC per reconèixer les necessitats úniques de tots els grups de pacients i promoure la seva participació en les decisions sobre la seva salut.
El pròxim diumenge 4 de febrer se celebra el Dia Mundial contra el Càncer, jornada promoguda per la UICC amb el suport de l’OMS, amb l’objectiu de sensibilitzar la població mundial sobre el càncer, amb una incidència especial en l’àmbit de la prevenció. La Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) se suma a la demanda de la UICC per reconèixer les necessitats úniques de tots els grups de pacients i promoure la seva participació en les decisions sobre la seva salut.
Les xifres del càncer
Coincidint amb aquesta data, s’han donat a conèixer les xifres del càncer a Catalunya. La incidència del càncer el 2023 ha estat de 42.111 nous diagnòstics, 23.945 en homes i 18.166 en dones. Aquestes xifres mostren un augment dels casos del 11,59% respecte a 2022, on el nombre de casos va ser de 37.736. La taxa de supervivència a 5 anys també ha augmentat percentualment respecte a 2022, sent més alta en dones, un 65,3%, que en homes, amb un 53,7%.
Els casos de càncer més freqüents a Catalunya el 2023 en els homes varen ser: pròstata (4.850), colorectal (4.277), pulmó (3.739), bufeta urinària maligne (1.471) i fetge (849), el que suposa un 63,4% del total de casos diagnosticats durant l’any 2023 en homes. En dones, els 5 tipus tumorals més freqüents varen ser: mama (5.337), colorectal (2.644), pulmó (1.245), cos uterí (948) i pàncrees (681), representant un 59,8% del total de casos diagnosticats l’any 2023 en les dones catalanes.
A Espanya, segons les xifres publicades per la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM) al seu informe 'Las cifras del cáncer en España 2024', s’espera que es registrin a l’Estat 286.664 nous casos de càncer, enfront els 279.260 del passat 2023 (un 2,6% més). Per sexes, la incidència en homes serà de 161.678 casos i en dones, de 124.986 nous diagnòstics.
Totes aquestes xifres confirmen les previsions d’increment degut al retard dels diagnòstics per la crisi sanitària provocada per la COVID-19.
L'equitat i la importància de situar al pacient al centre de l’atenció
La FECEC, Junts contra el Càncer se suma a la campanya de la Union for International Cancer Control (UICC), entitat que impulsa la celebració del Dia Mundial contra el Càncer, i que, enguany, situa l’eix de la campanya en l’equitat pel que fa a l’accés a la prevenció, detecció precoç i tractaments del càncer.
El lema de 2023 i 2024, '#Per unes cures més justes', és una crida a l’acció als governs de tot el món perquè, entre d’altres qüestions, es fomenti una atenció centrada en el pacient que reconegui les necessitats úniques de tots els grups de pacients i promoure la seva participació en les decisions sobre la seva salut. També es demana que es treballi sobre els determinants socials sistèmics de la salut que impedeixen que una persona accedeixi a l’atenció oncològica i abordar els prejudicis i les suposicions basades en diversos marcadors socials treballant amb les comunitats per a aconseguir programes més eficaços i centrats en les persones. La UICC demana que el benestar de tota la ciutadania se situï en el centre de les polítiques sanitàries per a garantir que totes les persones tinguin el mateix accés a l’atenció que salva vides, sense importar les seves circumstàncies.
I és que, segons la International Agency for Reseach on Cancer (IARC) de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), es calcula que fins a 3,7 milions de vides es podrien salvar amb estratègies adequades als recursos existents quant a prevenció, cribratge i tractament del càncer.
La necessitat d’aquesta equitat i de situar el pacient al centre de l’atenció connecta amb el que s’estableix al Pla contra el Càncer de Catalunya 2022-2025, document alineat amb el Europe’s Beating Cancer Plan de la Unió Europea, que demana situar el pacient al centre de l’atenció, oferint-los una atenció integral que abasti la part sanitària, psicològica i social, a més d’un acompanyament integral després de superar o cronificar la malaltia.
En aquest sentit, entitats com la FECEC, Junts contra el Càncer i les seves entitats federades, ofereixen tot un ventall de serveis tant als pacients amb càncer com a les seves famílies per tal de garantir una qualitat de vida adequada per a cada etapa del procés oncològic, sense descuidar l’etapa després del càncer, on els pacients s’han d’enfrontar a una nova realitat sovint plena d’incerteses.
Consulta les activitats de la FECEC i de les entitats federades pel Dia Mundial contra el Càncer
Cafè científic ‘El pacient amb càncer, al centre de la recerca’
Emmarcat en els actes del Dia Mundial contra el Càncer, la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) i la Fundació Fero organitzen el Cafè científic 'El pacient amb càncer, al centre de la recerca' (dimecres, 7 de febrer 18 h. al Cercle d’Economia de Barcelona).
Afegeix un nou comentari