"La universitat per a gent gran evita la segregació i facilita que joves i grans deixin de banda els estereotips"
Comparteix
Entre 350 i 500 persones de +50 anys es matriculen cada curs a la universitat. L'estudiant Josep Badia, la Universitat a l'Abast i la de l'Experiència comparteixen perspectives de l'educació per als més grans.
Josep Badia va estudiar Enginyeria Industrial a l'ETSIB. Avui té 63 anys i ha estat els darrers 6 quadrimestres cursant assignatures d'Història de l'art medieval i romànic a la Universitat a l'Abast, el programa de la Universitat Autònoma de Barcelona destinat a persones de més de 50 anys.
"Només hi veig aspectes positius, com a mínim en la meva experiència a la UAB". Així resumeix la seva satisfacció davant del sistema d'ensenyament. Tot i que, segons ell, "el cost econòmic és certament elevat", la universitat ofereix tot de facilitats i permet compatibilitzar els estudis amb la vida personal.
Què el va empènyer a tornar a l'aula? Aprofundir en matèries que sempre l'havien interessat, diu, i "omplir aquesta necessitat". Segons explica, ha aconseguit trobar un ambient molt estimulant en un programa flexible, indibidualitzable i potent acadèmicament.
Universitat de l'Experiència: "els estudiants grans són sovint més participatius i dinàmics a les aules"
És difícil o quasi impossible per a ell respondre a les diferències entre les classes d'aquella enginyeria i les darreres d'història de l'art, ja que aleshores eren els anys 70, en un altre context universitari i en una altra etapa vital. Al marge de la diferència, afirma que no dubtaria en repetir l'experiència i en recomanar qualsevol persona que s'ho estigués rumiant a "apuntar-s'hi!".L'experiència de Josep Badia és un exemple que, a prop de l'època de matriculacions, pot encoratjar indecisos a fer un pas endavant.
Paral·lelament, posa de manifest que els objectius marcats per les universitats, en aquest àmbit, arriben a bont port. I és que, d'una banda, el coordinador tècnic de la Universitat a l'Abast, Sergi Arenas, explica que la finalitat és "promoure l'envelliment actiu, oferint oportunitats de formació i d'implicació social en el context de la formació al llarg de la vida d'una persona". Des de la perspectiva de la persona que ho coordina a la UAB, "les persones que hi participen es beneficien d'activitats que els suposen creixement cultural i desenvolupament personal, a més de propiciar les relacions intergeneracionals".
Josep Badia: "La meva experiència havia estat els anys 70, res a veure amb la motivació personal o la universitat d'avui"
La Universitat de l'Experiència és l'homòloga a la Universitat a l'Abast de la Universitat de Barcelona (UB). La setmana passada van ser presents a la Fira Gran amb l'objectiu d'arribar al seus estudiants potencials i d'oferir una noves ofertes formatives que els poden interessar.
Des de la perspectiva de la UB, els beneficis van encara més enllà, i és que, a la publicació "La Gent amb experiència", elaborat per Misericòrdia Garcia i Susanna Vendrell, afirmen que els itineraris formatius de la Universitat de l'Experiència "eviten la segregació i faciliten que joves i grans deixin de banda els estereotips que un grup pot tenir sobre l'altre". A més, "permeten incorporar a l'aula experiència i expertesa dels estudiants grans, que sovint són més dinàmics i participatius que la mitjana dels estudiants universitaris".
En la mateixa línia que la UAB, de cara als estudiants de, en aquest cas, més de 55 anys, busquen promoure "la formació universitària i la cultura en l'etapa avançada de la vida", a més de facilitar la integració de les persones grans en el context de la universitat i afavorir la comunicació intergeneracional.
Noves matrícules per al curs vinent
Per a aquelles persones que dubtin però tinguin la inquietut, rn primer lloc, ja són molts i moltes les que s'hi han encoratjat. El programa "Aprenent al Campus" de la UAB ha comptat aquest curs amb més de 380 alumnes. En el cas de les Aules d'Extensió Universitàries, on els grups es composen íntegrament de persones grans, entre les 15 aules vinculades a la UAB actualment s'hi agrupen al voltant de 3500 persones. A la UB, 731 persones s'han encoratjat a matricular-se a algun dels programes formatius, que a més, amplien de cara al curs vinent.
En el cas de la UAB, l'únic requisit és tenir més de 50 anys, i en el de la UB, més de 55. En cap dels dos casos es requereix formació prèvia. El perfil majoritari el formen persones jubilades o prejubilades i d'entre 60 i 64 anys, que a la UB suposen un 39% dels matriculats. No obstant això, les persones que encara són laboralment actives també hi tenen espai, concretament i el darrer curs a la UB representaven un 11% del total de persones matriculades.
Les mateixes oportunitats s'ofereixen a totes les universitats catalanes, de manera que tota persona amb aquesta inquietud, pugui satisfer-la.
Contingut relacionat
Reportatge "La Universitat dels més grans"
Afegeix un nou comentari