La professionalització dels Cooperants

La professionalització dels Cooperants

Resum: 

Creix la oferta de cursos per a formar a les persones que volen dedicar-se a la cooperació.

Des de la Federació Catalana d'ONG es recomana a les persones que senten la necessitat de col.laborar que iniciïn tasques de voluntariat.

Per a la majoria d'ONG el paper que desenvolupen els cooperants hauríen de ser asumits per a treballadors dels propis països en desenvolupament, la majoria d'ONG tendeix a reforçar el personal local que coneix molt millor la realitat dels seus paísos i es més eficient des del punt de vista dels costos i només envia cooperants.

El repte es canviar la ideia del cooperant solidari, romàntic, aventurer per un professional format i vinculat a la seva ONG i amb un cert compromís de treball per evitar la rotació dels cooperants i poder realitzar una tasca més professionalitzada.

"Calen tres coses per ser un bon cooperant: tenir una professió com ara: metge, enginyer...., conèixer bé la religió del destí: Àfrica, Centreamèrica...;i ser audaç per saber comunicar-se i resoldre conflictes" comenta el coordinador de formació de Setem a Catalunya.

Es per això que s'aposta per una formació de formadors i s'ha el.laborat una oferta de cursos pensats per a millorar la formació de les persones que vulguin dedicar-se a la cooperació o interessats en aprofundir en aspectes relacionats amb els drets humans i les relacions nord-sud, com ara:

  • Globalització, desenvolupament i cooperació, com a Màster amb una durada de 2 anys impartit per la UB
  • Agents per al desenvolupament internacional, com a Postgrau que inclou tres mesos de pràctiques en laguna ONG impartit per la Universitat politècnica i Setem.
  • Polítiques europees de cooperació Internacional per al desenvolupament, com a Màster de la UAB

La majoria de les persones que realitzen algun dels masters acaben treballant en aquest sector.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou