‘La salut mental als mitjans: entre el desconeixement i l’estigma’

FCVS
 Font:
Font:
 Font:
Font:

‘La salut mental als mitjans: entre el desconeixement i l’estigma’

FCVS

Resum: 

Es presentaran els anuaris 2014 i 2015 de l'Observatori de Salut Mental i Mitjans on s'ofereix una anàlisi de la situació de la salut mental com a temàtica informativa i l'impacte que té a la societat.

L’Observatori de Salut Mental i Mitjans ha realitzat, per primera vegada, una anàlisi exhaustiva de la premsa escrita per valorar la situació de la salut mental com a temàtica informativa i l'impacte que això té a la societat.

L'Observatori ha analitzat més de 2000 notícies corresponents als anys 2014 i 2015. Una de les principals dades que s'ha obtingut ha estat l'índex d'estigma, un indicador que quantifica els elements estigmatitzadors que s'han publicat a la premsa del país. L'índex s'ha obtingut de la comparativa entre notícies positives, negatives i neutres. L'any 2014, l'índex d'estigma s'ha situat en un 5'2, cosa que indica que més de la meitat de les notícies que feien referència a la salut mental transmetien estigmes. Per altra banda l'any 2015, la puntuació s'ha situat al 4'33, dada que corrobora que encara queda molta feina per fer per arribar a un nivell òptim de normalització i de denúncia de l’estigma.

Cada anuari ha posat el focus en un àmbit a l'hora d'analitzar el tractament de la salut mental als mitjans de la comunicació: l'anuari 2014 posa la mirada sobre l'ús del llenguatge, i el de l'any 2015 es centra en analitzar la relació que s'estableix sovint als mitjans entre salut mental i violència.

Acte de presentació dels anuaris

Aquesta anàlisi conclourà amb l'acte 'La salut mental als mitjans: entre el desconeixement i l'estigma' on es farà la presentació dels dos anuaris. L'acte es celebrarà el proper dimarts 10 de maig a les 19.00 hores al Palau Macaya (Ps. Sant Joan, 108, Barcelona) i comptarà amb la moderació de la periodista Núria Jar. La presentació es completarà amb diversos testimonis en format audiovisual i amb una taula rodona sobre mitjans i salut mental, amb l'Enric Arquès, membre de la Junta d'Obertament; l'Àngel Urbina, activista d'Obertament; la Magdalena Oliver, coordinadora de l’Observatori de Mitjans i Salut Mental, i l'Agnès Marqués, periodista, conductora del TN de TV3 i directora del programa ‘La gent normal’.

Per tal d'assistir a l'acte cal omplir un formulari de confirmació d'assistència

Programa de l'acte

19:00 - Benvinguda a càrrec de Núria Jar (Periodista)

19:10 - Vídeo testimonial en primera persona. Dani Ferrer, activista: “Nosaltres no som els enemics de ningú”

19:15 - La necessitat de treballar colze a colze amb els mitjans de comunicació a càrrec d’Enric Arqués membre de la junta d’Obertament

19:20 - Vídeo infogràfic: Xifres amb resultats de l’estudi

19:25 - Presentació de les principals conclusions a càrrec de Magdalena Oliver, coordinadora de l’Observatori de Grup Barnils

19:30 - Taula rodona i inici del debat amb: Àngel Urbina, activista de lluita contra l’estigma en primera persona i Agnès Marqués, periodista conductora del TN de TV3, directora de ‘La gent normal’

20:10 - Torn de preguntes

20:25 - Fotografia de família

20:30 - Cloenda

Afegeix un comentari nou