Àmbit de la notícia
Social

La URV i l’ICD formen professorat per actuar davant violències de gènere

  • Marxa contra la violència de gènere. Acció de l'Assamblea Mixta de la UdG al rectorat de les Àligues, en protesta contra la violència masclista. /Carles Palacio (Font: flickr.com)
  • D’esquerra a dreta Jordi Tous, vicerector d’Universitat i Societat, Josep Anton Ferré, Montserrat Gatell i Inma Pastor, directora de l’Observatori de la Igualtat de la URV (Font: URV)
  • Gràfic que recull el percentatge de dones que han experimentat violències de gènere a Catalunya (Font: guia)
  • Infografia de l'Observatori per a la Igualtat de la UAB per a una universitat sense masclisme (Font: UAB)
  • Sessió formativa de professorat del passat 7 de juliol (Font: Observatori per a la Igualtat de la URV)

Una de cada quatre dones a Catalunya ha patit una agressió masclista greu al llarg de la seva vida. Prevenir la violència i saber afrontar-la han estat els continguts de la formació per a professorat de Tarragona del 6 i 7 de juliol.

El rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Josep Anton Ferré, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Montserrat Gatell, van signar dos convenis de col·laboració el passat mes de juny. Un de general i un d'específic.

El conveni específic és el que ha donat lloc a dos dies de formació, el 6 i el 7 de juliol, per aprendre a prevenir i reaccionar davant violències de gènere, adreçades al professorat de Secundària i Cicle Superior de Primària de Tarragona.  

El 15% d'elles se senten discriminades pel seu aspecte físic, front al 0,8% d'ells

El curs ha ofert una reflexió al voltant de conceptes que permeten entendre els mecanismes socials que fan perviure i renovar la desigualtat entre homes i dones i que es troben a l'arrel de la violència masclista.  Tant s'hi ha tractat la violència dins l'àmbit educatiu com fora de l'espai d'educació formal, per exemple, en l'àmbit familiar.

Professorat universitari  i persones expertes han impartit les formacions, on s'analitza el fenomen de la violència masclista amb especial èmfasi a la que es produeix a l'etapa de la joventut.

El conveni general, per la seva banda, vol "establir un marc de col·laboració per intercanviar coneixements i experiències dins àrees on les dues institucions hi tenen interès", segons explica Cinta Verge, de l'Observatori per a la Igualtat de la URV. El conveni especifica línies de treball conjunt, com l'elaboració d'informes i assessorament, desenvolupament de projectes de recerca, promoció d'activitats acadèmiques, formació d'alumnat universitari, entre d'altres.

La realitat de les violències de gènere

Segons l'estudi publicat per l'Agència pels Drets Fonamentals de la UE (FRA, 2014), més de la meitat de les dones europees han patit abusos sexuals i 1 de cada 3 ha patit violència psicològica i sexual. A Catalunya, la realitat és similar, on 1 de cada 4 dones ha estat víctima d'una manera o altra d'alguna agressió masclista greu al llarg de la seva vida.

El gènere com a violència segueix afectant de manera important a la joventut, segons el material facilitat per l'Observatori de la URV "Joves, gènere i violències: fem nostra la prevenció". La guia, que és resultat del projecte del projecte internacional GAP-Work, recull com el 6,5% de les noies i el 0,8% dels nois entre 15 i 19 anys s'ha sentit discriminats en alguna ocasió pel seu sexe, tendència que creix amb l'edat (CIS, 2010). Alhora, l'aparença segueix sent un factor de gran pressió, sobretot per a les noies educades en el rol femení, sent casi el 15% d'elles les que "se senten discriminades pel seu aspecte físic", front a només un 8% dels seus companys nois.

Segons l'estudi realitzat per la Delegació del Govern per la violència de Gènere, un alt percentatge de menors de 30 anys han trucat al telèfon d'emergència sanitària demanant ajuda per violència de gènere. L'estudi remarca també que entre el 2003 i el 2008, les víctimes mortals de violències de gènere en aquesta edat representava un 29% del total.

Les dades a Catalunya en relació amb les noies entre 14 i 18 anys representa una tendència igualment greu, amb un 4% d'elles que han estat agredides físicament per la seva parella i amb percentatges molt més elevats que han patit violència psicològica o amenaces de diferents tipus.

Davant la realitat, l'ICD i la URV han vist necessari incidir-hi a través de la formació del professorat. La guia facilitada pel projecte internacional GAP-Work ofereix eines i recursos tant per a personal professional que pot actuar i incidir en la violència intentant combatre-la, com per a joves, ells i elles, que poden veure's involucrades en situacions masclistes.  

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari