Àmbit de la notícia
Social

Laura Terradas: "Les relacions de mentoria són claus per obrir oportunitats, nous contextos i aprenentatges"

Entitat redactora
Colectic
  • Punt de Referència porta vint-i-set anys amb la seva tasca de promoció de la mentoria social. Font: Pixabay.
    Punt de Referència porta vint-i-set anys amb la seva tasca de promoció de la mentoria social. Font: Pixabay. Font: Pixabay

Sentir-se acompanyat és clau per les menors tutelades i extutelades i fa que augmenti el seu sentiment de pertinença. 

Nadal és una època de companyia on, sovint, ens reunim amb les nostres famílies, éssers estimats i altres persones amb les quals tenim relacions properes i de qualitat. En aquest context, Punt de Referència, entitat ense ànim de lucre dedicada a acompanyar jovent en situacions de vulnerabilitat en la seva transició a la vida adulta, ens convida a reflexionar sobre les nostres relacions personals, què ens aporten i com, a través de la mentoria social, nosaltres també podem marcar la diferència.

N’hem parlat amb Laura Terradas Cargol, coordinadora pedagògica de Punt de Referència entre els anys 2017 i 2023.

En aquestes dates, ja properes a Nadal, es parla molt de la solitud no desitjada de les persones grans, però és quelcom que també succeeix amb les joves.

Sí, de fet com s’explicita al comunicat que Punt de Referència va llençar fa un any, la solitud no desitjada multiplica per cinc les possibilitats de patir depressió o ansietat i afecta especialment les persones que viuen en situació de pobresa o desocupació. Aquesta és una situació que afecta una gran part del jovent tutelat i extutelat.

Com afecten les relacions i el sentiment de comunitat a la nostra salut mental?

Les relacions i les xarxes en les quals estem immerses ens ajuden a construir l’autoestima, l’autoconcepte i la identitat. Aquests tres pilars ens proveeixen de salut emocional i ens aporten el rumb per construir el nostre projecte de vida enllaçat en la comunitat on vivim. Som en essència éssers relacionals.

Ara bé, hi ha un altre factor molt significatiu i que té a veure amb la qualitat i presència d’aquestes relacions. També és important que aquestes relacions puguin ser significatives i positives pel nostre benestar, que siguin relacions que ens donen suport, ens sostenen, ens reconeixen i validen tal com som. Són aquest tipus de relacions les que ens donen la seguretat i l’autonomia per afrontar el nostre propi projecte de vida.

Què podem fer, a títol més individual, per tenir en compte la importància de les nostres relacions personals?

Doncs podem plantejar-nos coses diverses qüestions. Per exemple, has pensat mai en el paper que tenen les relacions en la teva vida? Hi ha relacions que ens nodreixen, altres que a vegades ens fan mal i altres que ens acompanyen quotidianament i ens donen un marc de referència. De fet, estem envoltades de persones amb qui ens relacionem. La qüestió és com són aquestes relacions? Són relacions que ens vinculen afectivament amb qui tenim al davant? I que ens vinculen positivament aportant-nos suport i benestar? O simplement, són persones amb qui parlem o ens creuem sense més ni més?

Tornant a parlar del jovent tutelat i extutelat i tenint en compte els projectes de mentoria social que desenvolupeu a l’entitat, com diries que s’afavoreixen aquests vincles des d'aquests projectes?

Des dels projectes de mentoria social, com els projectes ‘Referents’, ‘Atenea’ i ‘Acull’, es cuida molt i s’acompanya a voluntariat i jovent per construir aquest espai de relació que ens potencia i en especial al jovent, que estan en aquesta fase inicial de construir el mateix projecte de vida.

Què li diries a algú que està valorant poder participar d’una mentoria social?

Li faria una pregunta. Estàs preparada per posar el teu granet de sorra en fer realitat el dret a sentir-se acompanyat i recolzat pel jovent tutelat i extutelat aquí a Catalunya? Punt de Referència posa les bases i l’acompanyament per fer-ho realitat i que sigui una experiència enriquidora per totes les parts. Des de Punt hi posen la terra i el test, i entre totes podem omplir-lo de llavors, aigua i vida per fer de la nostra comunitat un espai amb més benestar emocional i social per a tothom!

Què aporten aquestes relacions a la persona mentora?

Molt, perquè des de l’entitat es posa molta cura en acompanyar la construcció de la relació entre persones que per la inèrcia de la societat on vivim no ens interrelacionem, donat que solem establir relacions amb qui tenim factors socioeconòmics i codis culturals similars. És per això que les relacions de mentoria són claus, també, per obrir oportunitats, nous contextos i aprenentatges a les persones que hi participen. Tot provocant, alhora, un major nivell del sentiment de pertinença, un factor clau en la prevenció de la salut mental de jovent i persones adultes.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari