Àmbit de la notícia
Social

Les 5 claus pel confinament amb familiars que pateixin Alzheimer

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Rubén Escobar
  • Una persona gran amb Alzheimer observa per la finestra.
    Font: Fundació Pasqual Maragall
  • La Fundació Pasqual Maragall recomana als cuidadors i cuidadores acceptar la situació des de la serenitat per evitar situacions d'estrès.
    La Fundació Pasqual Maragall recomana als cuidadors i cuidadores acceptar la situació des de la serenitat per evitar situacions d'estrès. Font: Fundació Pasqual Maragall

La Fundació Pasqual Maragall ha compartit una sèrie de recomanacions dirigides a les persones que hagin de cuidar familiars amb aquesta malaltia durant la vigència de l’Estat d’alarma.

La Fundació Pasqual Maragall ha llençat un seguit de recomanacions dirigides a les persones que tenen un familiar amb Alzheimer. Davant de l’aprovació de l’Estat d’alarma per la pandèmia del coronavirus, l’entitat ha elaborat un recull de consells davant d’aquesta situació d’excepcionalitat que viu el país. En la preparació d’aquestes indicacions, l’entitat social ha recordat que les autoritats han imposat mesures com el distanciament social, la protecció dels col·lectius més vulnerables i el confinament domiciliari. O sigui, quedar-se a casa.

Les persones amb Alzheimer poden presentar dificultats per entendre aquesta nova situació. Tanmateix, els cuidadors i cuidadores o les famílies amb les quals conviuen necessiten tenir en compte una sèrie d’elements per gestionar la restricció del contacte social entre les persones amb aquesta malaltia o altres formes de demència. Donat el tancament de centres per a gent gran i de centres de dia i la restricció de visites a residències i geriàtrics, la Fundació Pasqual Maragall ha recomanat els següents punts:

1. Entendre i acceptar la situació

Aquest escenari desconegut del qual no en coneixíem pràcticament res a la nostra societat ens fa despertar dubtes i inquietuds. Una recomanació és acceptar el que està passant, tot i les dificultats que comporta, i fer-ho amb serenitat. Des de l’acceptació, es podran posar en marxa estratègies per fer el confinament i la gestió d’aquesta nova situació per a tothom més suportable.

2. Extremar les precaucions amb les persones grans i/o amb deteriorament cognitiu

Una de les excepcions en la limitació de visites domiciliàries a familiars o amics preveu l’atenció necessària per atendre a les persones dependents. Des de l’entitat han recomanat una sèrie de precaucions, com per exemple, que la persona que proveeixi les cures no presenti símptomes. A més, s’ha d’evitar la interacció entre infant i persones grans i seguir de manera religiosa les mesures de protecció per contenir la propagació del virus.

3. Traslladar informació només de fonts oficials

En relació amb la capacitat cognitiva de la persona amb Alzheimer, heu de traslladar informació adaptada per explicar per què no poden sortir o rebre sortides. A més, és necessari compartir informació que només provingui de fonts oficials (mitjans de comunicació de solvència reconeguda, organismes oficials o institucions reconegudes). La Fundació Pasqual Maragall recomana desconfiar dels rumors falsos o informacions alarmistes.

4. Establir unes noves rutines

Per fer el dia a dia d’una persona amb Alzheimer més suportable, s’han d’establir uns horaris i unes rutines. Durant el confinament, la persona amb demència no podrà realitzar algunes de les seves rutines habituals, com és assistir al centre de dia, sortir a passejar o rebre visites de familiars o amics. Cercar noves rutines és necessari per dotar a la persona malalta d’un marc de referència i als equips d’atenció d’una guia per reduir el risc de veure’s desbordats.

5. Fer un esquema orientatiu de planificació del dia a dia

És important establir uns horaris més o menys regulars per a cada dia. Els esquemes de planificació del dia es poden adaptar a cada llar, però sempre el més important és tenir un ordre i regularitat.

En aquesta nova rutina es recomana intensificar la higiene de mans després de cada activitat i combinar activitats cognitives adaptades a la capacitat de la persona (jocs de taula, música, netejar verdures, suport a les tasques domèstiques...) amb activitats físiques d’estirament o coordinació.

També es recomana sortir una estona al balcó, la terrassa o treure el cap per la finestra i fer jocs estimular com denominar el que es veu o comptar fanals.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari