Les entitats socials catalanes reclamen polítiques educatives contra la pobresa infantil
Comparteix
Les entitats del tercer sector que treballen amb la infància han alçat la veu per exigir a la Generalitat una aposta decidida per l’educació com a eina per combatre la pobresa infantil.
La Fundació Bofill i la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCat), de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, han presentat un paquet amb deu propostes de polítiques educatives que tenen l’objectiu de garantir oportunitats reals per als infants en situació de vulnerabilitat.
Segons alerten les organitzacions, Catalunya és un dels territoris d’Europa amb una taxa més alta de pobresa infantil: un 34,8% d’infants i adolescents es troben en risc d’exclusió social. José Antonio Ruiz, coordinador de la PINCat, ha denunciat que “l’educació hauria de ser un ascensor social per a tothom, però ara mateix no ho és.
La necessitat d’una estratègia efectiva
Una de les principals reivindicacions de les entitats és l’activació immediata de l’estratègia de lluita contra la pobresa infantil, aprovada el 2024 però encara sense desplegament efectiu ni pressupost assignat.
Segons la PINCat, les administracions haurien de garantir que l’educació es converteixi en una eina real de reducció de desigualtats i no en un factor que perpetua una pobresa que esdevé hereditària.
“La manca d’estudis postobligatoris per part dels progenitors triplica la probabilitat que els fills caiguin en la pobresa”, ha explicat Mònica Nadal, directora de recerca de la Fundació Bofill. Això es tradueix en trajectòries escolars marcades per la precarietat, dificultant la continuïtat acadèmica i l’accés a feines ben qualificades.
Sabem, per evidència i experiència, que l'educació pot trencar el cercle de la pobresa.
Presentem l'"Educació venç la pobresa", una agenda de 10 polítiques educatives amb @pincatinfancia
al @hubsocialbcn.
▶️ Segueix-ho en directe: https://t.co/akL6CnuI7z pic.twitter.com/na3qKiyOnB— Fundació Bofill (@FundacioBofill) February 19, 2025
Deu mesures per garantir l’equitat educativa
L’informe L’educació venç la pobresa recull deu propostes concretes per revertir aquesta situació, basades en experiències reeixides en altres països. Entre les accions, en destaquen:
- Universalitzar l’educació 0-3 anys amb un model de finançament públic que en garanteixi l’accés a les famílies més vulnerables.
- Ampliar el sistema de beques a secundària i estudis postobligatoris perquè cap infant o jove es vegi exclòs per motius econòmics.
- Millorar els programes d’orientació i mentoria per acompanyar l’alumnat en risc d’abandonament escolar.
- Reforçar el suport educatiu fora de l’horari lectiu per reduir les desigualtats d’aprenentatge.
- Impulsar programes de segona oportunitat per reenganxar els joves que han abandonat els estudis.
A més, les entitats proposen mesures per combatre la segregació escolar, garantir el dret al menjador escolar amb beques suficients, ampliar l’accés a activitats extraescolars i d’estiu, i donar suport a les famílies en la seva funció educativa.
Un clam unitari del tercer sector
L’acte de presentació ha comptat amb la participació de representants de més de 25 organitzacions, entre elles Creu Roja, Càritas, Save the Children, la Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA) o la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya. Totes coincideixen en la necessitat d’un compromís polític ferm per revertir la pobresa infantil mitjançant polítiques educatives ambicioses i ben finançades.
“No podem permetre que una generació rere l’altra es vegi condemnada a la pobresa per manca d’oportunitats educatives”, conclou José Antonio Ruiz, reclamant a les administracions que incorporin aquestes mesures als pressupostos de la Generalitat i n’assegurin l’aplicació efectiva en els pròxims anys.
Afegeix un nou comentari