Àmbit de la notícia
Social

Les entitats socials reclamen més finançament per lluitar contra les desigualtats

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Rubén Escobar
  • Instant durant la presentació de la segona fase del Projecte Lliures.
  • Mujeres Pa'lante lluita contra la desigualtat que pateixen les dones que viuen al carrer.
    Mujeres Pa'lante lluita contra la desigualtat que pateixen les dones que viuen al carrer.
  • El Projecte Lliures lluita contra la desigualtat i l'exclusió social al territori.
    El Projecte Lliures lluita contra la desigualtat i l'exclusió social al territori.

ECAS, Òmnium Cultural i Coop57 treballen per consolidar el ‘Projecte Lliures’ de pobresa, d’exclusió i de desigualtats amb més donacions.

La plataforma d’entitats d’acció social ECAS, la cooperativa de finances ètiques Coop 57 i Òmnium Cultural han fet una crida per rellançar el Projecte Lliures i demanar més finançament per als projectes de transformació comunitària contra les desigualtats als quals dóna suport. En un acte celebrat a la Nau Bostik el passat dimecres 29 de gener, les entitats han presentat la segona fase amb la presència d’aquestes iniciatives: Mujeres Pa’lante, l’Ateneu Coma Cros a Salt, Escudella Solidària i Lola no estàs sola.

“No tindrem un país lliure si no és lliure de pobresa, exclusió i desigualtat”, ha afirmat Marcel Mauri, vicepresident i portaveu d’Òmnium. El Projecte Lliures recull des de l’any 2016 aportacions econòmiques que es destinen directament a finançar les quatre iniciatives protagonistes. En aquest sentit, aquest fons econòmic i social recull aportacions de persones i organitzacions per finançar aquests projectes, de base comunitària, emancipadora i innovadora. En l’acte de presentació de la segona fase, una de les donants, Montserrat Rabassa, va afirmar que és donant perquè hi ha una implicació en la pròpia iniciativa dels destinataris.

La campanya de captació de fons, que s’engegarà durant el mes de febrer, té com a objectiu seguir donant suport als projectes i poder ampliar el finançament a altres iniciatives que cada dia construeixen un país millor. “Les dades de desigualtat ens demostren que no som un sol poble...com a mínim en som tres”, ha afirmat David Fernández, de Coop57. Per la seva banda, la vocal de pobresa d’ECAS, Teresa Crespo, ha volgut fer incidència que el clam d’avui fer front a les urgències per combatre les desigualtats. “Ja n’hi ha prou!”, ha exclamat.

Treballar per acabar amb l’exclusió social de les dones

En la presentació de les quatre iniciatives, conduïda per la periodista Mònica Terribas, Júlia Hernando va explicar la iniciativa Lola no estàs sola, adreçada a donar suport a dones sense llar, dones en situació de carrer o que no tenen una llar segura garantida i que posa a la seva disposició pisos per poder acollir-les.

Hernández va explicar que el projecte es va iniciar a Nou Barris i que ara ja atenen dones de tota l’Àrea Metropolitana de Barcelona. A dia d’avui, han arribat a acompanyar fins a 100 dones. “El nostre objectiu final és que no hi hagi cap dona dormint al carrer i per això volem obrir més pisos per poder garantir el dret a un habitatge segur”, va afirmar.

Per la seva banda la coordinadora de Mujeres Pa’lante, Wendy Espinosa, va explicar totes les activitats de formació i d’inserció laboral per atendre i capacitar les més de 800 dones que atenen anualment des del projecte.

Territorialitzar la lluita contra les desigualtats

L’Ateneu Coma Cros de Salt, amb la presència de Judit Fons, va poder compartir que és un projecte capdavanter en gestió comunitària d’equipaments municipals a la comarca del Gironès. “En un poble com Salt aquest ateneu s’ha convertit en un punt de trobada que es gestiona d’una forma participativa”, ha conclòs Font. La Judit va explicar, a més, que a Salt la situació de vulneració de drets són flagrants i va agrair tenir un lloc per trobar-nos.

En el cas d’Escudella Solidària, entitat de Girona que ha pogut donar noves oportunitats a la ciutadania mitjançant activitats com una ràdio dinamitzada pels joves, va apuntar que volen seguir treballant per fer un canvi possible amb la col·laboració de tothom. L’associació de 18 entitats i 200 persones migrants del barri de Santa Eugènia de Girona promou la convivència, la cohesió social i la interculturalitat.

Consolidar els quatre projectes i obrir una nova convocatòria

En aquesta segona fase, les entitats socials volen consolidar aquests quatre projectes i, a més, obrir una convocatòria per identificar noves iniciatives a les quals donar suport. En aquest sentit, els projectes que vulguin rebre suport de Lliures han de presentar una sol·licitud de finançament omplint un qüestionari amb la documentació complementària que considerin convenient.

Tots els projectes que presentin sol·licitud d’acompanyament tècnic i econòmic seran avaluats per un Grup d’Avaluació Social (GAP) i s’elaborarà una fitxa amb la puntuació resultant. Si el GAP els aprova, un Grup d’Avaluació Econòmica revisarà la viabilitat econòmica els projectes. Totes les iniciatives que es presentin han de ser col·lectives, horitzontals i de perspectiva comunitària, amb una forta presència al territori i liderades o protagonitzades per les mateixes persones a les quals s’adrecen.

Unes dades colpidores

El Projecte Lliures es va crear per lluitar contra la pobresa, l’exclusió social i les desigualtats que van esclatar arran de la crisi. Actualment, però, a Catalunya hi ha 1 milió 800 mil persones e risc d’exclusió social, xifra que representa gairebé 1 persona de cada 4 a tot el territori. En aquest sentit, hi ha 944.000 persones en pobresa severa, 575.000 treballadors i treballadores que tenen dificultats per arribar a final de mes i 53.000 persones en exclusió residencial.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari