Les universitats, en favor de la igualtat de gènere i contra la violència masclista

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Les universitats, en favor de la igualtat de gènere i contra la violència masclista

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

El 25 de novembre es commemora el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Com aborden les universitats la problemàtica? Com treballen per a la igualtat entre dones i homes?

"És imprescindible millorar la sensibilització social i la prevenció de la violència masclista amb actuacions adreçades a totes les dones i a tota la població, incidint molt especialment en la població jove".

Així s'expressa la necessitat de sensibilització social respecte de la violència exercida sobre les dones al Manifest Institucional del 2013, signat per la Generalitat de Catalunya, les quatre diputacions, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis.

La importància de la conscienciació per avançar-se a les situacions de violència masclista i prevenir-les és, doncs, una evidència reconeguda a nivell institucional i també a nivell social, i mostra d'aquesta preocupació és el conjunt d'associacions i organitzacions que treballen amb aquest objectiu, com ara la Plataforma Unitària contra les violències de gènere.

La preocupació respecte de l'increment de situacions de violència masclista ha crescut arran de les darreres dades publicades pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Segons l'estudi "L'evolució de l'adolescència espanyola sobre la igualtat i la prevenció de la violència de gènere", les agressions físiques a les adolescents per part de les seves parelles ha augmentat un 0,8% en els últims tres anys. Les investigacions revelen també que les noies que accepten haver-se sentit obligades a participar d'activitats sexuals en les quals no volien ha crescut d'un 1% l’any 2010, a un 1,4% aquest 2013. Augmenta també l'amenaça d'agressió, que passa del 0,9% al 1,4%.

L'estudi explicita, en contraposició, que creix tant el rebuig a la violència masclista com les denúncies exercides per noies que l'han patida; canvis de tendència que posen de manifest la necessitat d'un canvi de mentalitat a nivell social. I en aquesta fita les escoles i l'educació dels infants i adolescents hi pren especial rellevància, tal i com conclou l'estudi.

Els actes del 25 de novembre a les universitats

La conscienciació com a eina de prevenció i instrument per fer créixer el rebuig vers la violència exercida contra les dones no s'acaba, però, als centres escolars. Ha d'arribar i arriba a les universitats.

El 25 de novembre, amb motiu de l'assassinat de les tres germanes i activistes Mirabal que van ser assassinades el 1960 per ordre del governant dominicà Rafael Trujillo, es commemora el Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

Per donar rellevància al dia i a la causa per la qual existeix, diferents universitats catalanes realitzen activitats i li donen veu:

La UPF Igualtat du a l'Auditori del campus de la Ciutadella de la Pompeu Fabra l'obra La Esclusa, de Michel Azama, interpretada per Ana Plaza i dirigida per Antonio Moreno. L'obra, un monòleg d'una reclusa que passa la seva darrera nit de confinament en una cel·la aïllada, incideix en les pors internes d'una dona que tem reintegrar-se al món després de setze anys de presó per un crim. La representació tindrà lloc el dilluns 25 de novembre a les 17.00 hores a l'Auditori del campus de la Ciutadella. L'accés és lliure amb prèvia reserva de les localitzacions a través del correu igualtat@upf.edu.

La Universitat de Girona (UdG), des de la Unitat d'Igualtat entre Dones i Homes, organitza la I Jornada del Dia Internacional contra la violència masclista, amb l'objectiu, segons l'organisme, "de sensibilitzar, prevenir i eradicar". L'acte comptarà amb taules rodones sobre la violència masclista a les universitats, xerrades sobre feminisme i la presentació del projecte europeu GAP en el qual participarà la UdG: «Violència de gènere i assetjament sexual en l'àmbit de les universitats».

El Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i promoció de les dones, de la Universitat de Lleida (UdL), convoca un acte unitari el dia 25 a la Plaça dels Fanalets de Sant Jaume per dir NO al maltractament contra les dones. L'endemà celebrarà el II Memorial d'Hortènsia Alonso: Joves i violència masclista al Centre de Cultures Transfonterer.

Finalment, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) oferirà des de la Fundació Autònoma Solidària (FAS) tota la informació i material necessaris per difondre un missatge d'igualtat entre gèneres i de no maltractament. Paral·lelament, l'Observatori per a la Igualtat reprendrà la campanya iniciada la passada Festa Major "NO és NO" i es manifestarà el 25 de novembre amb una jornada de reflexió col·lectiva a la Plaça Cívica de la UAB sobre els rols de gènere i amb un cine-fòrum sobre els professionals de l'educació vistos a través del cinema: visió de gènere.

Un pas més en la tasca de sensibilització i lluita contra la violència masclista

Diferents universitats catalanes compten amb organismes interns que vetllen per la igualtat d'oportunitats, el tractament no sexista i que lluiten per eradicar les pràctiques masclistes.

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) disposa de l'Observatori per a la Igualtat, que ha elaborat una guia que posa de rellevància que la violència de gènere és entesa com la "violència física, però també la psicològica, sexual i l'assetjament exercits sobre les dones pel sol fet de ser dones, en el marc d'unes relacions de poder desiguals amb els homes". L'Observatori dóna eines i recursos per a combatre casos pràctics amb les quals les i els estudiants de la universitat es poden trobar.

En la mateixa línia, la Universitat de Barcelona (UB) compta amb la Comissió per a la igualtat de Gènere de la UB, mentre que la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), per la seva banda, té la Oficina per al Suport de la Igualtat d'Oportunitats de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Cadascun d'aquests organismes interns de les universitats han desenvolupat Plans d'Igualtat (UPC, UdG, UAB i UB compten amb el seu) amb l'objectiu de, primer, analitzar la situació discriminatòria o no entre homes i dones als respectius centres, tant pel que fa a professorat i PAS com estudiantat. I segon, per avançar cap a un model universitari igualitari i sense expressions masclistes.

Així doncs, les universitats, que són una via fonamental per l'eradicació de les expressions de masclisme en la societat, no només commemoraran el Dia Internacional contra la Violència Masclista, sinó que totes tenen, si més no de cara enfora, eines per treballar cap a una universitat lliure de discriminacions per raó de gènere.

Afegeix un comentari nou