Llançament de Laundry ID, una innovació de l'Institut de Robòtica per la Dependència que facilita la inclusió laboral

Fundació Ave Maria
Autor/a: 
David López Rossell
Treballadors de la Fundació Ave Maria en la qual s'ha implantat la nova tecnologia Font: Fundació Ave Maria
Treballadros de la Fundació Ave Maria

Llançament de Laundry ID, una innovació de l'Institut de Robòtica per la Dependència que facilita la inclusió laboral

Autor/a: 
David López Rossell
Fundació Ave Maria

Resum: 

El projecte solidari utilitza la tecnologia en bugaderies residencials per facilitar la inclusió laboral de persones amb discapacitat.

El Centre d'Innovació BBVA ha acollit aquest divendres 5 de maig un acte per donar a conèixer una interessant innovació en el camp de la tecnologia. Es tracta de "Laundry ID", un sistema que elimina les pèrdues de roba en serveis residencials, produïdes per errors en la classificació i repartiment de la roba neta, on la roba bruta dels residents es barreja per netejar-la. Laundry ID, simplifica la tasca i guia a l'operari en el treball de classificació i repartiment de la bugada. Aquest procés potencia la inclusió laboral de persones amb discapacitat.

El projecte és fruit d'una estreta col·laboració entre l'Institut de Robòtica per a la Dependència, el fabricant de maquinària per a bugaderies Girbau, l'empresa de tecnologia Extra Software i la Universitat Rovira i Virgili i ha comptat amb la col·laboració econòmica del Ministeri de Sanitat a través de les subvencions amb càrrec al 0,07% de l'IRPF i de BBVA.

Laundry ID és un sistema per a bugaderies de col·lectivitats que facilita la inclusió laboral, gràcies al programari propi, que permet, a persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental, classificar la roba sense error. Un sistema de guiatge per xips encén un led inalàmbric durant el plegat de la roba, indicant la cubeta on s'ha de situar cada peça de cada resident.

Es guia al treballador en tots els passos, adaptant tot el procés a persones amb discapacitat i creant nous llocs de treball per a aquest col·lectiu amb dificultats d'inserció laboral. Es millora la qualitat del servei als usuaris i famílies, eliminant les pèrdues de la roba dels residents. També es redueixen els costos de gestió de la bugaderia, donant accés a bonificacions públiques a la contractació de persones amb discapacitat i de preparadors laborals.

Impacte Social

L'acte ha comptat amb la participació del secretari d'Estat d'Igualtat i Serveis Socials, Mario Garcés i del director general de Polítiques de Suport a la Discapacitat, Borja Fanjul, els quals han volgut donar suport a aquesta iniciativa inclusiva, la realització de la qual ha estat possible gràcies a les aportacions a través de la x solidària a la declaració de la Renda.

El 2015 a Espanya hi havia 1.774.800 persones en edat activa amb discapacitat oficialment reconeguda (font: Odismet, l'observatori sobre discapacitat i mercat de treball a Espanya). El 31,0% de la població activa amb discapacitat es trobava en situació d'atur. La diferència amb la població sense discapacitat és de més de nou punts. La taxa d'atur és major en dones que en homes (31,1 enfront de 30,9), malgrat la seva menor taxa d'activitat. La taxa d'ocupació de les persones amb discapacitat a Espanya va ser del 23,4%, fet que suposa gairebé tres vegades menys que la taxa de persones sense discapacitat que per a aquest mateix any va aconseguir el 60,9%.

D'altra banda, el 2015 a Espanya hi havia 5.340 residències de 3a edat i aproximadament 570 residències de persones amb discapacitat, que tenen la necessitat de reduir costos i millorar el servei als usuaris. Laundry ID genera llocs de treball inclusius en entorns ordinaris i per tant dóna resposta a una necessitat social molt important a Espanya, que és la inclusió laboral en entorns no protegits, on la inclusió és plena. Cada bugaderia genera entre 3 i 4 llocs de treball, contractes de qualitat per a persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o física.

Com a entitats socials, les residències veuran incrementat el seu impacte social amb la inclusió laboral de persones amb discapacitat del seu entorn proper. També es millora la qualitat del servei prestat als residents així com l'eficiència deguda a la reducció del temps dedicat per a la gestió d'incidències de roba perduda. A mesura que s'incorporin persones amb discapacitat, es produeix un benefici econòmic producte de les ajudes i subvencions.

Tecnologia i robòtica al servei de les persones

La periodista Eva Mosquera, com a conferenciant convidada, ha parlat de la robòtica social. Ens trobem a les portes de l'anomenada quarta revolució industrial, la de la robòtica, i des de l'Institut de Robòtica per a la Dependència, treballen per fer arribar productes finalistes al sector de la dependència, destinats tant a les persones dependents com a les seves famílies i als professionals i entitats que els ofereixen suport.

El següent projecte en què treballa l'Institut de Robòtica és una solució que inclourà una flota de robots mòbils per al transport de carros diversos (menjar, roba neta, roba bruta i altres) en petits entorns residencials, on puguin conviure amb els usuaris. Aquest projecte té l'objectiu d'obtenir una solució innovadora de base tecnològica que permeti a residències transferir hores de transport de materials, de poc valor afegit, a l'atenció a les persones, millorant la qualitat del servei i reduint costos.

Intervenció de les empreses col·laboradores

L'acte ha comptat amb la participació de les empreses col·laboradores. Mercè Girbau, Consellera Delegada de Girbau, ha mostrat l'enorme implicació amb el qual empresa s'ha bolcat envers el projecte per la seva enorme potencial d'inclusió laboral. Juan Carlos de Mercado, Conseller Delegat d'Extra Software, l'empresa responsable del programa en el núvol que gestiona Laundry ID, ha destacat la importància del compromís amb la RSC a les empreses. BBVA, que va recolzar el projecte des que va sorgir la idea original fa més de 10 anys, pel seu caràcter innovador i per oferir treballs adaptats i de qualitat, ha reforçat el seu compromís amb el projecte en aquesta nova fase de digitalització i escalabilitat. Antoni Ballabriga, director Global de Negoci Responsable de BBVA, ha destacat que amb accions com aquesta, BBVA actua de manera transparent i responsable front a l'impacte de la seva activitat en la societat. En la seva línia de Banca Responsable, el banc integra les preocupacions socials, mediambientals, ètiques, sobre drets humans i dels seus grups d'interès en el seu negoci diari i en les seves relacions.

Sobre l'Institut de Robòtica per a la Dependència

L'Institut de Robòtica per a la Dependència és una Fundació Privada, domiciliada a Sitges, Barcelona, és una entitat sense afany de lucre, registrada al Ministeri d'Educació, Cultura i Esport amb el número 1.709. L'institut té per missió millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, la de les seves famílies i la dels professionals que els ofereixen suport, per mitjà de la tecnologia més avançada, impulsant la investigació i l'obtenció de productes innovadors que transformin l'estat actual de les coses.

Afegeix un comentari nou