L’Observatori de Drets Sexuals i Reproductius denuncia “violència institucional” i traves a l’avortament
Comparteix
L’associació ha elaborat un informe on s’analitza un centenar de denúncies efectuades durant el 2022 en matèria de drets sexuals i reproductius.
Les dificultats per interrompre voluntàriament l’embaràs de forma lliure i gratuïta, el tracte inadequats i la complexitat per disposar d’informació acurada i veraç sobre el procediment, és la principal denuncia que l’Observatori de Drets Sexuals i Reproductius ha registrat durant l’any 2022. Així ho recull en el seu nou informe, que analitza un centenar de denúncies de vulneracions de drets sexuals i reproductius (DSiR) a Catalunya.
“La vulneració dels drets per part de les institucions públiques és el primer impediment en la garantia dels drets sexuals i reproductius”, detalla l’Informe. A més de les traves a l’avortament, també recull denúncies de discriminació, del dret la participació i a associació, així com el dret a la cura de la salut.
La segona vulneració més denunciada fa referència als impediments a l’accés als anticonceptius d’urgència que es donen en centres sanitaris de la xarxa de sanitat pública, en farmàcies i a través del telèfon d’assistència sanitària 016. Hi ha persones que reclamen haver rebut informació errònia sobre un suposat topall per accedir a certs tractaments a l’any, o després d’haver interromput voluntàriament un embaràs.
La tercera denúncia més recurrent fa referència a l’atenció rebuda per part de professionals, tant de la salut i com de l'administració, als centres sanitaris. Algunes de les queixes tenen a veure amb dificultats per fer-se proves d’embaràs, rehabilitació del sòl pelvià - que moltes dones reclamen després del part - i desemparament i negació d’atenció en situacions d’urgència.
Les denuncies per menystenir possibles infeccions de transmissió sexual per part de professionals de la salut ocupen el quart lloc. Els casos més habituals tenen relació en no abordar-les de forma urgent i l’atenció de judici cap a la persona que demana ser atesa.
En les últimes posicions hi ha les demandes sobre desinformació, cost i limitacions d’accés als anticonceptius, així com els obstacles en el procés per accedir a les tècniques de Reproducció Humana Assistida (RHA).
Convé destacar que enguany també s’han registrat nombroses denúncies en matèria d’atenció psicoemocional en violències sexuals i d'accés a la verola del mico. També es detalla el cas d’una parella de dues dones a qui el registre hospitalari no els va saber dir com havien de tramitar el registre de la criatura que acabaven de tenir. Cal tenir en compte que aquest està garantit pel Codi Civil de Catalunya, independentment del gènere de les persones.
Campanyes per visibilitzar la vulneració de drets
Amb l’objectiu de fer públiques aquestes denúncies i erradicar les vulneracions dels DSiR, l’Observatori cada any organitza accions i campanyes informatives per a la ciutadania.
Durant el 2022 n’ha dut a terme nou, com la campanya de sensibilització ‘Tira pel(s) dret(s)’, o la celebració de monogràfics i sessions de debats.
També han fet diverses reunions amb serveis de salut sexual i reproductiva i han fet denúncies sobre el finançament públic a entitats que atempten contra els DSiR.
Només t'han ofert la possibilitat d'avortar a través del mètode farmacològic i no t'han donat informació sobre com fer-ho a través de l'instrumental? #TiraPelsDrets
— L'Observatori de Drets Sexuals i Reproductius (@lobservatoridsr) November 8, 2021
Si has viscut alguna vulneració dels Drets Sexuals i Reproductius, explica’ns-ho!
https://t.co/GzRTGFBpGX pic.twitter.com/lAue9zmy3h
Punt d’inflexió per combatre la violència institucional
Els informes publicats per l’Observatori fins el dia d’avui evidencien la violència institucional. Les denúncies mostren una falta clara de reconeixement dels DSiR malgrat la tasca que des de fa anys es duu a terme des de diverses associacions i organitzacions.
L’informe recull que al llarg de tot el 2022 s’han viscut modificacions, retallades i anul·lacions del marc legal de reconeixement i garantia dels DSiR a diversos països del món. Com és el cas dels Estats Units, quan el juny d’aquest any la Cort Suprema va revocar la sentència que garantia el dret a la interrupció de l’embaràs a nivell federal.
Des de l’Observatori es remarca que el reconeixement i protecció dels DSiR es troba en un punt d’inflexió: “donat que l’administració pública és la principal font de garantia de drets cal que sigui, també, la principal aliada en la seva defensa”.
Afegeix un nou comentari