Albert R. Casellas: "Les mascaretes transparents facilitarien la comunicació de les persones sordes"

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Albert R. Casellas, president de la FESOCA Font: FESOCA
Albert R. Casellas, president de la FESOCA Font: FESOCA
El Servei 061 CatSalut Respon accessible des d’ara també en llengua de signes catalana (LSC). Font: Gencat.cat
El Servei 061 CatSalut Respon accessible des d’ara també en llengua de signes catalana (LSC). Font: Gencat.cat
Rodes de premsa de la Generalitat de Catalunya amb interpretació de signes. Font: FESOCA
Rodes de premsa de la Generalitat de Catalunya amb interpretació de signes. Font: FESOCA

Albert R. Casellas: "Les mascaretes transparents facilitarien la comunicació de les persones sordes"

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

La Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) reclama material i mesures comunicatives que garanteixin l'accessibilitat universal.

Albert R. Casellas és el president de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA).

L'ús de mascaretes és un problema evident per les persones que necessiteu llegir els llavis i l'expressió facial. Com us està perjudicant?

Hem de tenir en compte que dins del col·lectiu de persones sordes hi ha molta heterogeneïtat. Hi ha qui pot seguir una conversa amb la lectura labial; per a aquestes les mascaretes transparents són una eina fabulosa. Hi ha qui, o bé no té aquesta habilitat i només capta algunes paraules, o bé res. No són capaces d'entendre quasi res per diferents motius.

Les persones d'aquest últim grup són les que majoritàriament representen la FESOCA i, malgrat poden o no ser hàbils en lectura labial, es comuniquen mitjançant la seva llengua natural, la llengua de signes catalana (LSC), aprovada l'any 2010 al Parlament de Catalunya.

Podríem dir que l'ús de mascaretes està suposant una barrera comunicativa més de les que ja patiem les persones sordes en el nostre dia a dia. L'ús de mascaretes transparents facilitaria la comunicació de les persones sordes. Altres alternatives serien escriure en suport paper, tauleta...

Els mitjans de comunicació, en general, estándar tenint cura de subtitular o d'usar el llenguatge de signes?

Llengua de signes, no llenguatge. En relació a la subtitulació hem de dir que passa una mica el mateix que amb la lectura labial, no totes les persones sordes tenen la capacitat de seguir la subtitulació en temps real (alta velocitat, baixa qualitat de la subtitulació, baixa capacitat de comprensió lectora...). A més, quant a la subtitulació en català, la majoria de persones sordes adultes degut a l'educació rebuda, no la dominen.

Pel que fa a la incorporació d'intèrprets de llengua de signes, la veritat és que la situació general és força desatrosa. A banda de les rodes de premsa del Govern de la Generalitat a càrrec d'intèrprets de FESOCA, després de insistir-hi molt, i dels Telenotícies Migdia i Nit del Canal 3/24, la resta de programes i cadenes, no compten amb accessibilitat informativa en llengua de signes. Les persones sordes no podem accedir a programes d'opinió o debat, documentals, programes d'oci o culturals....

"Les persones sordes patim una doble o triple situació de neguit per la incomunicació derivada del confinament, per l'ús de mascaretes, per la inaccessibilitat als mitjans de comunicació, etc".

Les persones sordes sentiu desateses les vostres necessitats comunicatives?

Sí. Ens sentim d'un estatus inferior a la resta de ciutadans de la societat, ja que qui hauria de vetllar per nosaltres, per les nostres necessitats, per fer complir les lleis en matèria d'accessibilitat... no ho fa. I hem de ser nosaltes, com sempre, els qui hem d'anar darrere dels poders públics reivindicant uns mínims que sovint ni es compleixen.

Entenem que aquesta situació de pandèmia ens ha sobrevingut a tots. Però les persones sordes patim una doble o triple situació de neguit per la incomunicació derivada del confinament, per l'ús de mascaretes, per la inaccessibilitat als mitjans de comunicació, etc.

El confinament, en el cas de les persones sordes, comporta aïllament comunicatiu? Quines eines telemàtiques utilitzeu habitualment?

En general sí. És veritat que les noves tecnologies han suposat un avenç i el desenvolupament de l'autonomia personal de les persones sordes en moltes circumstàncies. Però sabem que no són suficients si no estan desenvolupades. Habitualment ens comuniquem amb amics, familiars, companys de feina... per WhatsApp (inclós vídeotrucades) o per Skype...

El problema el trobem quan volem contactar amb un servei d'atenció telefònica. En aquest cas, podríem fer servir el servei Svisual, una plataforma de videointerpretació online en llengua de signes per poder contactar amb el servei telefònic per fer la consulta. O quan et trobes físicament a un servei essencial, gràcies al teu mòbil o tauleta.

Malgrat a la resta de l'Estat aquest és un servei estés en serveis públics d'atenció a ciutadans (hospitals, policia, serveis per la ciutadania, ajuntaments, etc.), lamentablement a Catalunya sempre hem tingut moltes dificultats per la poca implantació.

Esperem que passada la pandèmia, el Govern de la Generalitat i d'altres organismes reflexionin sobre les mesures d'accessibilitat envers el col·lectiu de persones sordes.

"Reclamarem la implantació de la plataforma Svisual per garantir l'accessibilitat de les persones sordes en LSC als serveis públics en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania".

L'entitat s'està plantejant nous serveis per quan arribi la postpandèmia?

Reclamarem la implantació de la plataforma Svisual per garantir l'accessibilitat de les persones sordes en LSC als serveis públics en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania. Ja que les persones sordes, com la resta de la ciutadania, han de fer gestions i precisen d'un professional de la interpretació; però últimament, hi ha hagut un augment de demandes que, en moltes ocasions, han estat insatisfetes per la manca de recursos, i que es podrien cobrir mitjançant l'intèrpret d'Svisual.

Malgrat aquest fet, la FESOCA seguirà treballant com sempre perquè tots els avenços aconseguits al llarg dels seus 40 anys de trajectòria, amb el treball conjunt del moviment associatiu de persones sordes de Catalunya i de la mà de les entitats afiliades, no minvi.

Encara estem reivindicant la recuperació econòmica produïda per la crisi econòmica mundial del 2008, en els diferents serveis que ofereix la Federació a totes les persones sordes de Catalunya.

Afegeix un comentari nou