Àmbit de la notícia
Social

Maira Costa: "Parlar de persones en situació de sense llar va més enllà de les persones que viuen al carrer"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Maira Costa. Cap de programes a Fundació Mambré
    Font: Fundació Mambré
  • Fundació Mambré
    Fundació Mambré Font: Fundació Mambré
  • Fundació Mambré
    Fundació Mambré Font: Fundació Mambré
  • Fundació Mambré
    Fundació Mambré Font: Fundació Mambré

Parlem amb la Cap de programes Fundació Mambré sobre sensellarisme i Covid-19.

Què és la Fundació Mambré?

L’any 2007 Arrels Fundació, Assís Centre d’Acollida, Filles de la Caritat i l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, decideixen unir esforços en la gestió de l’habitatge per a persones sense llar creant la Fundació Mambré.

En aquell moment s’invertien molts diners en pagar habitacions en pensions del Raval, de molt poca qualitat. La idea era concentrar recursos i oferir dignitat. En l’actualitat i fruit de la missió fundacional som una organització del tercer sector dedicada a la gestió d’habitatge per a persones en situació de sense llar.

Quan parles de sense llar, podries especificar a què et refereixes?

Parlar de persones en situació de sense llar va molt més enllà de les persones que viuen al carrer, situació que coneixem com a sense sostre.

Quan parlem de persones sense llar també ens referim a les persones que viuen en allotjaments temporals i altres que tot i tenir un lloc físic on viure, aquest no reuneix les condicions d’habitabilitat o és inestable en la tinença i per tant el poden perdre, o persones que viuen en assentaments.

Què definiríeu com a llar?

Una llar és un lloc estable on construir la teva vida i el teu projecte, un espai on pots tenir la teva intimitat i poder ser tu mateix. Sense una llar no es poden resoldre la resta de mancances i necessitats socials o és fa molt difícil. Per això la proposta integral de les entitats que formen Mambré es centra en la persona i l’habitatge digne on construir una llar, on construir vida.

Com treballa la vostra fundació?

A la xarxa d’entitats que conformen Mambré hi tenim la funció de buscar i gestionar habitatge per a les persones sense llar que les altres entitats atenen de manera integral. La nostra tasca consisteix en mobilitzar habitatge i fer-lo assequible per a les entitats socials o persones que el necessiten. Per això treballem des de dos fronts.

En que consisteixen aquests fronts?

Per una banda, treballem per a la captació i adequació de l’habitatge que suposa arribar als propietaris i establir relacions contractuals o de col·laboració que ofereixen seguretat a la propietat alhora que se li dona ús social, i que poden implicar inclús la gestió de rehabilitacions; l’últim any també adquirim pisos exercint el tanteig i retracte.

Per l'altre posem habitatges a disposició de les persones ateses amb la fórmula més adient: individual o compartit, amb suport social o no, amb l’entitat o directament amb la resident...  buscant i gestionant vies de finançament sostenibles. Hem atès a més de 800 persones en 304 habitatges dels que 17 en són de propietat. Durant el 2020 hem garantit un total de 203.606 nits d’allotjament.

Com ha afectat la COVID-19 a les persones que ateneu?

A casa nostra, les persones més vulnerables tornen a ser les més afectades. Només cal veure com han crescut les peticions d’aliments o d’ajuts de caràcter social. L’habitatge no en queda exclòs, són moltes les persones que estan patint l’expulsió del mercat immobiliari perquè els seus ingressos no arriben per a fer front a un lloguer amb preu de mercat.

Per part nostra continuem treballant per incrementar l’oferta d’habitatge amb finalitat social. Ara, i amb més força que mai, ens trobarem davant d’un repte creixent que sols des del treball en xarxa podrem fer possible.

El treball en xarxa. És la clau de futur?

Des del 2007 quan va ser creada Mambré fins a l’actualitat creiem que el treball en xarxa forma part sens dubte d’un model de gestió col·laboratiu on els diferents agents aporten les seves capacitats i fan possible que cada dia siguin més les persones que puguin accedir a un habitatge digne.

Quina és la vostra experiència des de Fundació Mambré?

L’experiència de Mambré és que són relacions positives i necessàries on tothom hi guanya i alhora es basen en la sensibilitat social i comunitària. Necessàries perquè porten solucions concretes a un problema real i urgent.

A més a més, són relacions basades en la confiança, la flexibilitat i la creativitat atès que el fet de treballar conjuntament ens permet trobar solucions adaptades a cada necessitat i oportunitat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari