Manifest del Dia Internacional del Voluntariat
Comparteix
Demanem el reconeixement de l'acció voluntària com a agent de canvi social de cara al proper 2011, Any Europeu de Voluntariat. I l'impuls de campanyes de sensibilització i fomentar el compromís amb la societat per part de tots els ciutadans. Així ho hem manifestat totes les federacions i entitats de voluntariat del Dia Internacional del Voluntariat, el passat 5 de desembre.
El dia 5 de desembre del 2010, Dia Internacional del Voluntariat, les 81 entitats de voluntariat i plataformes regionals que integrem la Plataforma del Voluntariat d’ Espanya volem manifestar:
1. Durant l’any 2010, Any Europeu de la Lluita contra la Pobresa i l’ Exclusió Social, s’ha realitzat un esforç important per denunciar i visibilitzar els problemes estructurals que causen la pobresa al nostre país; durant l’Any Europeu del Voluntariat que comença ara, hem de seguir treballant per demanar mesures urgents que posin fre a tots els problemes d’exclusió que pateix aquesta societat.
2. Igualment, durant el proper any 2011, demanem el reconeixement de l’acció voluntària com a agent de canvi social (fer voluntariat és voler canviar el món, i fer-ho).
3. El voluntariat té un component crític, de proposta i de denúncia enfront dels problemes socials, que s’ha de potenciar des de les pròpies organitzacions de persones voluntàries. A mesura que anirem unit veus en pro d’evidenciar la problemàtica i les situacions de desigualtat existents, anirà augmentant el nivell d’influència social i estarem aconseguint el nostre objectiu de tenir una societat més justa.
4. Durant l’any 2011, com a Any Europeu del Voluntariat, les organitzacions promotores de voluntariat demanem la realització de campanyes de sensibilització i formació que contribueixin que tots els ciutadans i ciutadanes d’aquest país puguin comprometre’s en causes solidàries, fent un exercici de participació civil i de construcció social.
5. La tasca de sensibilització i promoció del voluntariat des de les entitats és fonamental per donar a conèixer la realitat de l’acció voluntària com una actitud vital, ciutadana, de participació i responsabilitat social.
6. Les organitzacions del Tercer Sector d’ Acció Social juguen un paper important en la definició de les polítiques socials, estar a prop dels problemes i conèixer les mesures que han de posar-se en marxa per pal·liar aquesta problemàtica converteix el sector en un element imprescindible en el disseny de les polítiques d’inclusió dels governs.
7. S’han de seguir desenvolupant espais de participació, base sobre la qual s’assenten les propostes de canvi social que sorgeixen des del voluntariat i que han de servir com a eines imprescindibles per a la construcció d’una política d’inclusió completa.
8. Hem de generar sinergies i treballs conjunts amb altres xarxes i plataformes representatives de la societat civil amb la finalitat d’anar completant el teixit social i establir així objectius estratègics compartits per al canvi social.
9. El voluntariat és una actitud de compromís amb la societat, amb les persones que es troben en inferioritat de condicions i en situacions de desavantage. Aquests valors han de ser els primordials en totes les accions i mesures que es posin en marxa en el marc de l’Any Europeu del Voluntariat 2011.
Afegeix un nou comentari