Maria Bruno: “Cal que les persones joves coneguin quins són els seus drets i puguin generar espais de reflexió crítica i activa”
Comparteix
Arran de la celebració de la Setmana pels Drets de la Joventut, Maria Bruno, cap d’Acció Social de Fundesplai, fa balanç d’aquesta trobada internacional que l’entitat ha organitzat per setè any.
Amb el lema ‘Joves en transforma-acció!’ Fundesplai va celebrar a finals d’octubre al Prat de Llobregat una nova edició de la Setmana pels Drets de la Joventut (SPDJ). Parlem amb Maria Bruno, cap del departament d’Acció Social d’aquesta entitat, sobre el desenvolupament d'aquesta trobada i la seva importància per promoure el paper de les i els joves en el canvi social.
Fundesplai ha celebrat enguany la setena Setmana pels Drets de la Joventut. Com va nèixer aquesta iniciativa?
Aquest projecte s’inspira en l’experiència de la Semana por los Derechos de la Juventud que l’entitat Fundación SES porta a terme des de l’any 2007 a l’Argentina. Aquesta bona pràctica aglutina organitzacions juvenils i socials de tot el país durant uns dies per promoure el protagonisme i la participació juvenil i generar accions que tinguin un major impacte en les polítiques públiques.
Argentina ha compartit aquest projecte amb tota la regió Iberoamericana per tal d’estendre l’experiència i sumar veus amb el suport de la Liga Iberoamericana. Així va sorgir la iniciativa de replicar de forma adaptada el projecte de la Setmana pels Drets de la Joventut a Catalunya.
Quin ha estat l’objectiu d’aquesta trobada?
La Setmana pels Drets de la Joventut 2016 ha volgut activar els i les joves participants cap a la transforma-acció social. Per fer-ho, s’han abordat 6 eixos temàtics que han estat definits pels mateixos joves com a temes claus: educació, habitatge, ús de l’espai públic, sostenibilitat ambiental, treball, democràcia i participació. I a partir d’aquí s’han promogut espais de reflexió, debat, i construcció col·lectiva d’alternatives. D’aquesta manera s’ha volgut activar els i les joves cap a la transformació social. Provocar-los a imaginar-se un altra realitat, la que ells i elles volen, i definir el seu paper per fer-ho possible.
En aquest camí cap a la transformació social, perquè és important que els i les joves puguin defensar els seus drets?
És central que els i les joves coneguin quins són els seus drets i que, més enllà de conèixer-los, puguin generar espais de reflexió crítica i activa sobre aquests tant a Catalunya com a Europa i a la resta del món. La proposta de l’SPDJ incorpora experiències individuals i col·lectives, experiències vivencials per tal de fugir dels discursos ja elaborats, per tornar a definir i escriure’ls pels mateixos joves.
D’aquesta manera, els joves avaluen si per a ells, o per als iguals, en els seus contextos, aquests drets estan sent acomplerts o vulnerats. Aquesta “presa de consciència” permet a les persones joves definir accions, planificar i anar fent passes en la defensa dels seus drets. I en aquest camí adquireixen un paper clau la participació i vinculació a les entitats de forma diversa.
A casa nostra, la joventut és un dels col·lectius més vulnerables: altes dades d’atur, manca d’oportunitats d’emancipació... Quins aspectes són claus per millorar aquesta situació?
Les polítiques públiques sobre joventut, educació i emancipació han de generar oportunitats reals i concretes per a tots els i les joves, i de forma específica per a les persones més vulnerables.
Els i les joves que es troben en una situació desfavorable, en termes de recursos econòmics, suport familiar, baix nivell d’estudis reglats, etc., no poden quedar exclosos del sistema. Per això, tant els i les joves que pertanyen a aquest col·lectiu com els que no han de ser conscients i crítics amb la seva realitat.
El compromís per fer possible aquest canvi ha de ser un compromís personal (dels mateixos joves) però alhora col·lectiu. Com a societat tenim el repte d’avançar cap a un món més equitatiu, just i solidari. Des de Fundesplai apostem per fer-ho possible, treballant per tal de que els i les joves puguin ser protagonistes actius del seu present i el futur.
Informació relacionada:
Conegueu l'opinió de dos joves que van participar a la Setmana pels Drets de la Joventut 2016
Afegeix un nou comentari