Àmbit de la notícia
Social

Maria Solés: “Haurem de reduir les activitats, quan Figueres en necessitaria el doble”

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • La Fundació Sant Vicenç de Paül va celebrar el novembre passat a Figueres el 125è aniversari amb un acte d’agraïment a les persones que n'han format part.
    La Fundació Sant Vicenç de Paül va celebrar el novembre passat a Figueres el 125è aniversari amb un acte d’agraïment a les persones que n'han format part. Font: Fundació Sant Vicenç de Paül
  • Nens i nenes del casal d'aquest estiu a la Fundació Sant Vicenç de Palau en una visita a l'Ajuntament de Figueres.
    Nens i nenes del casal d'aquest estiu a la Fundació Sant Vicenç de Palau en una visita a l'Ajuntament de Figueres. Font: Ajuntament de Figueres

La Fundació Sant Vicenç de Paül, de Figueres (Alt Empordà), va celebrar el novembre passat el 125è aniversari, però avisa que, si no rep recursos, haurà de retallar els programes per a infants i joves a la meitat.

El programa 'Atura't', que acull nois i noies expulsades dels centres educatius i treballa per fer un retorn exitós al sistema educatiu, és una de les activitats que més s'estimen a la Fundació Sant Vicenç de Paül, de Figueres. Però en tenen moltes altres seguint la filosofia d'estar al costat d'infants, joves i les seves famílies sense recursos. És la mateixa filosofia amb la qual es va crear la Fundació l'any 1897 a l'Alt Empordà.

"Gràcies a l’esterilització dels dos-cents litres de llet que es repartien cada dia, la Fundació va aconseguir reduir la mortalitat infantil al nivell més baix d’Europa", recorda la directora, Maria Solés, mirant enrere cent vint-i-cinc anys. Tornant al present fa un crit d'alerta, perquè necessiten més recursos per continuar funcionant o, diu, es veuran obligades a retallar serveis contra la pobresa infantil i per evitar l’abandonament prematur educatiu.

Si mirem enrere, la creació d’una “escola de pàrvuls gratuïta” va ser la primera acció de la Fundació Sant Vicenç de Paül de Figueres (Alt Empordà) l’any 1897. Què en queda d’aquella acció i d’aquella filosofia?

En queda la voluntat amb la qual es va crear la Fundació, la finalitat d’atendre les persones més necessitades, especialment els menors i les dones.

Durant els primers anys de funcionament de la Fundació es va aconseguir reduir la mortalitat infantil al nivell més baix d’Europa, gràcies a l’esterilització dels dos-cents litres de llet que es repartien cada dia. Es va treballar per formar a les dones, activitat que avui encara es porta a terme.

Va ser una iniciativa per atendre els infants i joves sense recursos de la ciutat de Figueres. Han passat els anys i a la ciutat hi continua havent un nombre important d’infants i joves sense recursos...

Certament, a Figueres hi ha moltes famílies amb pocs recursos que viuen al llindar de la pobresa o en la pobresa més extrema. Una immigració alta i una precarietat laboral fruit d’un mercat de treball feble i senzill aboquen la ciutat a unes situacions de pobresa extrema.

'Ksameu' és la secció juvenil de la Fundació Sant Vicenç de Paül. Es crea l’any 2008 i és un dels vostres projectes estrella...

El Servei d’Intervenció Socioeducativa 'Ksameu' és el primer projecte que es posa en marxa en aquesta darrera etapa de la Fundació. Es manté intacta la finalitat amb la qual es va crear la Fundació, però, des del 2008, ens hem modernitzat i actualitzat per donar resposta a les necessitats de la ciutat d'ara.

Però el nostre projecte “estrella”, si es pot anomenar així, és 'Atura't': un projecte inèdit que només es porta a terme a Figueres. Des de l’any 2012 atén nois i noies expulsades dels instituts. La intenció és acollir-los i acompanyar-los en aquest moment, amb la finalitat que retornin al sistema educatiu i no en torni a ser expulsat o expulsada.

"Una immigració alta i una precarietat laboral fruit d’un mercat de treball feble i senzill aboquen la ciutat a situacions de pobresa severa"

Quants i quantes joves ateneu i quins serveis oferiu?

El SIS 'Ksameu' compta amb cent quaranta joves inscrits i cada tarda, de dilluns a divendres n'hi passen una setantena. El SIS 'Atrapa-somnis', amb seixanta infants inscrits, n'atén trenta també a les tardes. 'Espiadimonis' atén seixanta infants cada setmana a l’escola Llagut de Sant Pere Pescador, amb un servei de reforç escolar i de lleure educatiu. 'Atura't' ha atès aquest curs seixanta expulsions i per l'activitat 'Emparaulat', que fa formació en llengua catalana, hi han passat una trentena de dones.

També tenim el 'Geka', que els caps de setmana fa activitats culturals, propostes per motivar el coneixement del país i la convivència positiva; un espai de tutoria i formació, que es diu 'Espai Familiar', i un programa que cobreix necessitats bàsiques com ara mobles, electrodomèstics, aliments, roba, préstecs, material escolar o regals de reis.

I el CaixaProInfància?

Sí. Arriba als infants de cinquanta famílies de la ciutat, proporcionant suport a l’estudi, emocional, cobrir necessitats bàsiques... També tenim el 'Lecxit', programa impulsat per la Fundació Jaume Bofill, per a la comprensió lectora i la millora en la lectura. En salut, fem una campanya oftalmològica per revisar les necessitats d’ulleres, dins del programa 'Invulnerables', i una campanya odontològica que fa formació en higiene bucodental i promou la revisió de les boques i les intervencions.

Fa uns mesos vau fer públic que la denegació d’un ajut de la Generalitat posava en perill la continuïtat de part del projecte socioeducatiu a partir del febrer. S'ha solucionat?

De moment no s’ha resolt la dificultat econòmica. Hem fet diferents accions, hem rebut donatius de particulars, ens hem reunit amb el conseller de Drets Socials, amb la secretària general d’Infància, Adolescència i Joventut i amb la directora d’Infància i Adolescència. Han entès la nostra dificultat, però no tenim cap proposta per resoldre la situació greu que estem passant i que ens obligarà a reduir l’activitat les setmanes vinents. La veritat és que si no arriba més finançament, haurem de reduir les activitats, quan Figueres en necessitaria el doble.

Va ser coincidint amb la celebració dels vostres cent vint-i-cinc anys, precisament, que vau fer un crit d’alerta i vau obrir una campanya de recollida de donatius. Com ha reaccionat la ciutadania? I les institucions?

Estem contents dels donatius que hem rebut de particulars, tot i que n’hem rebut menys dels que esperàvem i necessitàvem. El Departament de Drets socials, s’ha posat al nostre costat. Esperem que arribi alguna proposta positiva.

En les vostres instal·lacions cediu un espai al rober de Càritas, com explicaves, el 2012 poseu en marxa el programa ‘Atura’t’, que atén joves expulsats dels instituts, i a través del CaixaProInfància acompanyeu una cinquantena de famílies vulnerables amb infants. Teniu, per tant, un pes important a l’Alt Empordà en la lluita contra la pobresa...

Cedim tots els espais a Càritas: el rober, els magatzems, l’aparcament, les oficines, les aules... Tots els espais que utilitza Càritas, són de la Fundació Sant Vicenç de Paül. Efectivament, som l’entitat coordinadora del projecte CaixaProInfància.I sí, tenim un pes molt rellevant a la ciutat de Figueres en l’atenció de les persones que estan al marge i que tenen dificultats per sortir-se’n.

A fora de Figueres doneu servei d’atenció a infants de vuit a dotze anys a Sant Pere Pescador. Teniu previst arribar a altres poblacions?

Estem centrats en les necessitats de Figueres, i, de moment, no tenim previst obrir cap més servei.

"Comptem amb persones voluntàries que fa més de quinze anys que són amb nosaltres"

Els actes del 125è aniversari us van donar ressò. N’heu tret coses positives?

N’hem tret moltes coses positives: hem tingut molta visibilitat i hem reunit moltes persones que s’estimen el treball que es fa a la Fundació.

En tots els projectes involucreu el voluntariat. Quin pes tenen les persones voluntàries per a la Fundació?

Les persones voluntàries són claus per poder donar la quantitat i la qualitat del servei que duem a terme. En aquests moments tenim prop de quaranta persones voluntàries col·laborant amb el projecte cada setmana. Necessitem moltes mans per atendre tantes necessitats. Procurem aplicar la nostra finalitat, també a les persones voluntàries: acollint-les i acompanyant-les en la tasca encomanada. Comptem amb persones voluntàries que fa més de quinze anys que són amb nosaltres.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari