Metges Sense Fronteres renuncia als fons públics de la Unió Europea
Comparteix
L’ONG pren aquesta mesura com a protesta per l’entrada en vigor de l’acord entre la UE i Turquia que atempta contra els principis de la prestació d’assistència a les persones refugiades.
Metges sense Fronteres (MSF) va anunciar el passat divendres, 17 de juny, que renuncia a tots els fons públics de la Unió Europea (UE) i els seus estats membres en protesta per la "perjudicial política migratòria europea, basada en la dissuasió i a allunyar el màxim possible de les seves costes els que fugen de la guerra i el patiment".
“Metges Sense Fronteres no acceptarà més finançament d’institucions i governs amb polítiques perjudicials. Demanem als governs europeus que canviïn les seves prioritats: en comptes de maximitzar el nombre de persones que poden rebutjar, han d’augmentar el nombre de persones a acollir i protegir”, ha declarat en un comunicat el secretari general internacional de MSF, Jérôme Oberreit.
Aquesta mesura es pren com a denuncia cap a la situació en què es troben milers de refugiats i immigrants que han quedat "abandonats a la seva sort sense importar el cost humà" des que va entrar en vigor l'acord migratori subscrit entre la UE i Turquia. Segons el secretari general internacional de MSF, Jérôme Oberreit, l’acord amb Turquia “posa en perill el mateix concepte de refugiat i la protecció que això ofereix a les persones que estan en perill”.
D’aquesta manera l'ONG ha denunciat la situació de més de 8.000 persones, entre elles centenars de menors, que estan atrapades a les illes gregues i que tenen por de ser retornades per força a Turquia, i malgrat tot "se'ls priva d'assistència legal, la seva única defensa contra una expulsió col·lectiva". La majoria han fugit de la guerra a Síria, l'Iraq i l'Afganistan.
L’entitat mèdica també ha criticat la proposta de la Comissió Europea d’establir acords similars amb més de 16 països de l'Àfrica i el Pròxim Orient, entre els quals hi podria haver Somàlia, Eritrea, el Sudan i l'Afganistan, quatre dels 10 principals països d'origen dels refugiats i sol·licitants d'asil.
Aquesta mesura de l’entitat mèdica té efecte de caràcter immediat i s’aplicarà als projectes de MSF a tot el món. Tot i que un 92% dels fons de l’ONG són d’origen privat, MSF rebia “19 milions d’euros de les institucions europees, uns altres 37 milions dels estats membre i 6,8 milions del Govern noruec“. Tot i així, han anunciat que aquesta renúncia no afectarà als projectes i que utilitzaran els fons d’emergència.
PRECEDENT PERILLÓS
Metges Sense Fronteres ha recalcat que l’acord entre la UE i Turquia esdevé “un perillós precedent” per a altres països que acullen refugiats i que envia el missatge de què atendre a aquelles persones que han estat obligades a marxar dels seus països és opcional.
L'organització cita com a exemple el fet que el mes passat el Govern de Kenya esmentés la política migratòria europea per justificar la seva decisió de tancar el camp de refugiats més gran del món, Dadaab, i enviar els refugiats de tornada a Somàlia.
"L'intent d'Europa d'externalitzar el control migratori està tenint un efecte dòmino, amb les fronteres tancant-se una rere l'altra cap a l'est, fins a Síria. La gent cada vegada té menys llocs cap on fugir", ha denunciat Jérôme Oberreit.
Afegeix un nou comentari