Miguel Ángel Román: "Hi ha famílies gitanes que de cop i volta han perdut la seva normalitat"

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
Miguel Ángel Román Mora, coordinador del Secretariat Gitano de Barcelona. Font: Secretariat Gitano de Barcelona
Miguel Ángel Román Mora, coordinador del Secretariat Gitano de Barcelona. Font: Secretariat Gitano de Barcelona
El poble gitano és un dels col·lectius que més pateix l'impacte de la pandèmia. Font: Secretariat Gitano de Barcelona
El poble gitano és un dels col·lectius que més pateix l'impacte de la pandèmia. Font: Secretariat Gitano de Barcelona

Miguel Ángel Román: "Hi ha famílies gitanes que de cop i volta han perdut la seva normalitat"

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

El Secretariat Gitano de Barcelona alerta de la vulnerabilitat de les famílies gitanes davant la crisi del coronavirus i demana mesures d’urgència.

El 86% de les famílies gitanes estan sota el llindar de la pobresa, de les quals el 46% es troba en extrema pobresa. Aquestes són algunes de les dades que presenta el Secretariat Gitano de Barcelona, que ha alertat que després de la declaració de l’Estat d’alarma, afloren nous riscos socials que se sumen a la situació sanitària i a la situació d’alta vulnerabilitat que pateix el col·lectiu. El tancament dels mercats ambulants, la impossibilitat de realitzar activitats com la recollida de ferralla, la venda de fruita o altres activitats que generaven algun tipus d’ingrés fa que la situació del poble gitano sigui encara més precària.

La desprotecció del col·lectiu gitano és, doncs, una situació de desemparament que l’entitat ha posat de manifest arran de la crisi provocada pel coronavirus. En aquest sentit, el Secretariat Gitano de Barcelona ha demanat implementar mesures urgents per aturar aquesta situació amb possibles actuacions dirigides a les autoritats públiques. En aquesta entrevista a www.xarxanet.org el coordinador de l’entitat, Miguel Ángel Román, comparteix els seus neguits davant d’aquesta insòlita situació.

Com està afectant la crisi del COVID-19 al col·lectiu gitano?

Crec que està afectant com a qualsevol altre col·lectiu, amb l'especificitat del poble gitano. El col·lectiu està sobrerepresentat en espais de pobresa i aquesta crisi fa més mal als col·lectius i barris més vulnerables.

El 47% de famílies gitanes ocupades ho fan per compte propi. Com poden assegurar aquestes famílies els seus ingressos?

La situació està sent especialment dura pel col·lectiu de persones autònomes que es dediquen a la venda ambulant. Hi ha molta angoixa i desinformació i a més el sector on treballen no els deixa massa marge d'estalvi. Moltes famílies amb les quals havíem treballat ens comenten la seva situació, i lamentablement és molt dur. Cal remarcar que està sent molt dur el flux de treball amb serveis socials.

Com estan actuant els serveis socials per atendre a les famílies més vulnerables?

Les famílies estan en constant contacte amb serveis socials però només s'estan activant determinades ajudes. L'entrada de nous perfils és complicada, està tot molt saturat i ens estem trobant famílies que tenien una situació normalitzada que de cop i volta no tenen activats els circuits naturals per poder seguir gaudint de la seva situació.

Com reverteix aquesta crisi la renda garantida de ciutadania? Està cobrint les necessitats bàsiques del col·lectiu?

Fins on sé la renda garantida de ciutadania no està donant cites per a noves demandes. Es dona un telèfon però no poden atendre totes les trucades per l'allau de peticions. En alguns casos funciona molt la solidaritat territorial entre famílies gitanes o veïns. Les Xarxes de Solidaritat estan molt esteses i sovint són una gran ajuda. Però algunes ajudes que eren suficient, amb aquest context de crisi sanitària no ho estan sent.

Moltes famílies gitanes viuen en situacions precàries pel que fa a l’habitatge. Això comporta un greuge pel que fa a mantenir condicions d’higiene i salubritat òptimes. Els fa especialment vulnerables davant del virus?

Sí, de manera notable. Des d'un punt de vista de l'habitatge la sobrerepresentació de persones gitanes en territoris vulnerables és molt evident i es produeix una cronificació de la situació de marginalitat. En alguns barris existeix aquesta realitat i tenen pitjors condicions d'higiene i d'habitatge.

Com afecta aquesta situació als infants? Quines mesures es podrien adoptar per garantir els seus drets?

En molts casos treballem acompanyant a infància i família a partir del projecte Promociona o Pro Infància de La Caixa. Estem veient que si la situació era difícil per a moltes famílies, la suspensió de les classes ordinàries està suposant que l'escletxa entre nanos gitanos i la resta de companys s'agreujarà. Estem mirant de fer acompanyament telemàtic, deures, i també d'acompanyar a famílies que no tenen les competències o mitjans per poder fer aquest acompanyament.

Estan d’acord amb què la suspensió de les hipoteques se li afegeixi la suspensió del lloguer i dels subministraments bàsics? Això podria ajudar a pal·liar aquesta situació?

Totalment d'acord, moltes economies familiars es troben en una situació d'absoluta precarietat i això pot ajudar que es puguin alimentar adequadament. Habilitar moratòries de pagament pot ser una ajuda determinant.

Si hagués de fer una crida a la ciutadania per ajudar al poble gitano, què diria?

Nosaltres treballem no només per garantir la igualtat d'oportunitats del poble gitano, sinó perquè la societat prengui consciència que no pot haver-hi prejudicis ni estereotips. La primera recomanació que faria és que els mirin i els tractin com persones que són, que tiren endavant les seves famílies com poden. La nostra fundació té la pàgina oberta per explicar què fem i què defensem i recollir voluntaris que vulguin afegir-se a la nostra causa amb reforç educatiu, projectes d'atenció a les necessitats bàsiques, etc.

Com creu que pot afectar tot el que està passant a les famílies gitanes un cop superem la crisi?

Confio que s'arbitrin els mecanismes per garantir la igualtat d'oportunitats a les famílies. Si ja estaven en situació de desavantatge, ara encara més. La igualtat es treballa a través de l'educació, l'orientació laboral, etc. Confiem que, en un context de retallades i sent l'Estat l'últim garant dels drets d'aquestes persones, no podem fer front a un context de crisi com aquest i cal reforçar la col·laboració público-privada. Les entitats sempre estem al peu del canó.

Afegeix un comentari nou