Montse P: "Falta informació i sensibilització sobre els problemes de salut mental"

Fundació Autònoma Solidaria
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Montse P: "Falta informació i sensibilització sobre els problemes de salut mental"

Fundació Autònoma Solidaria

Resum: 

Montse Pont és presidenta de l'Associació Ondara Sió, dedicada al suport i acompanyament de persones amb problemes de Salut Mental de La Segarra i l'Urgell. És l'Entitat Protagonista de xarxanet.org.

L'Associació Mental Ondara Sió es crea el 2006 a Cervera amb la voluntat d'acollir, acompanyar i donar suport a persones afectades per trastorns mentals i a les seves famílies residents a l'Urgell i a La Segarra. Alhora, treballen per sensibilitzar la comunitat i reivindicar els drets de les persones amb problemes de salut mental. L'associació treballa, afirmen des de l'entitat, "per a les famílies, amb les famílies i per i amb l'entorn social".

La Presidenta de l'Associació, Montse Pont, aprofundeix en la missió de l'organització per a xarxanet.org.

Quina és la missió de la vostra entitat?

L'Associació Salut Mental Ondara-Sió és una entitat sen­se ànim de lucre que treballa amb les persones amb tras­torn mental i les seves famílies de les comarques de la Segarra i l'Urgell amb la finalitat que adquireixin autonomia i millorin la seva qualitat de vida. Ho fem mitjançant els grups d'ajuda mútua per als familiars i diferents tallers educatius i lúdics per a les persones amb trastorns mentals. Paral·lelament, l'associació disposa de dos pisos. En un s'hi treballa l'au­toestima i les habilitats domèstiques i l'altre és un pis amb suport per a quatre persones.

Quina és la realitat que teniu en el vostre entorn immediat?

A les comarques de la Segarra i l'Urgell hi falta informació i sensibilització de la ciutadania envers els problemes de salut mental. L'Associació treballa per millorar-ho mitjançant xerrades, exposicions o formacions. Alhora, l'associació està vinculada als Serveis socials i sanitaris de les Comarques de La Segarra i l'Urgell mitjançant les Taules de Salut Mental, creades i coordinades per la Federació Salut Mental Catalunya. També forma part de la Coordinadora Salut Mental Terres de Lleida.

Amb quants voluntaris i voluntàries compteu i quin paper juguen en el si de la vostra entitat?

El paper que juguen els voluntaris i voluntàries és bàsic en la nostra entitat. En tots els projectes que portem a terme sempre n'hi ha. Avui participen i col·laboren amb l'associació 24 persones, 21 dones i 3 homes.

Per què creieu que les persones voluntàries col·laboren amb vosaltres?

Hi col·laboren de manera altruista. El perfil i l'edat són diversos. Hi ha persones molt sensibilitzades i compromeses amb el treball per la inclusió, mentre que d'altres, en nombrosos casos, són familiars de persones usuàries de l'Associació que pateixen problemes de salut mental. D'altres són persones jubilades disposades a treballar amb col·lectius vulnerables.

Quina creieu que serà la vostra realitat d'aquí a 10 anys?

Pensem que la societat haurà avançat i que la persona amb problemes de salut mental en formarà part activament en tots els aspectes.

Quin ha estat per a tu el moment de més passió a l'entitat?

Per a mi el més apassionant és veure que la dedicació i feina que aporto repercuteix directament i positivament sobre les persones usuàries amb problemes de salut mental i en els seus familiars.

Afegeix un comentari nou