Municipalitzar els serveis bàsics o potenciar el paper del tercer sector?
Comparteix
Del debat d’alcaldables de Barcelona surten propostes com la millora de les condicions laborals de les entitats, el traspàs de funcions públiques del tercer sector a l’administració i la contractació pública prioritària amb entitats.
El conjunt de caps de llista per Barcelona coincideixen a l’hora de posar en valor el paper les organitzacions de la societat civil que teixeixen el tercer sector, també anomenat “el quart pilar de l’estat del benestar”.
Les entitats sense ànim de lucre fan tasques socials, gestionen serveis públics i fan incidència política per coconstruir polítiques públiques i per, en definitiva, arribar allà on l’administració no pot. És així? No pot? O no vol? El poder públic ha d’arribar a més?
Aquesta va ser una de les qüestions que es va posar sobre la taula al debat ‘Compromisos per una Barcelona Social’, organitzat per la Taula del Tercer Sector el dijous 25 d’abril a l’Espai Francesca Bonnemaison.
Acabar amb l’externalització
D’entre els set candidats/es que van protagonitzar el debat (no va fallar cap alcaldable), Anna Saliente, representant de la CUP, va ser la més dura. Va criticar la relació entre administració i tercer sector, fent incís en la voluntat dels ajuntaments a “estalviar uns diners” a través del traspàs de funcions a entitats sense ànim de lucre i, molt sovint, a “grans fundacions encarades al benefici econòmic”.
Saliente aposta per acabar amb el model d’externalització que va començar els anys 80. “Cal remunicipalitzar els serveis públics per millorar les condicions laborals, en comptes de derivar-los a empreses o grans fundacions”, va afirmar la cap de llista, posant com a exemple el Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) i els Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD), que van passar a ser de gestió municipal fa tres anys.
La portaveu de la CUP va lamentar que el conveni d’acció social al qual s’acullen gran part dels treballadors/es del tercer sector estableix unes condicions laborals “molt pitjors” que les que s’ofereixen en el marc de la funció pública.
Condicions laborals del tercer sector
Ernest Maragall, candidat d’ERC, també va entrar en la qüestió laboral i va demanar al tercer sector que millorés les condicions dels seus empleats/des.
L’alcaldessa Ada Colau, de Barcelona en Comú, va reaccionar amb indignació davant el reclam del republicà, i va recordar la retallada de subvencions de la Generalitat i els seus efectes al sector. “La falta d’ajudes ha provocat l’endeutament de moltes entitats”, va etzibar Colau.
Mentre la CUP va defensar un model eminentment públic, la resta de partits van estendre la mà a les entitats per col·laborar a través de subvencions, contractes o cogestió, per lluitar contra les desigualtats socials.
Enfortir relacions i sensibilitzar
Elsa Artadi, alcaldable de JXCat a les municipals i exportaveu del Govern de la Generalitat, va defensar l’enfortiment de la col·laboració públicosocial. “El tercer sector és un aliat imprescindible per a les administracions públiques”, va assegurar. “Hem d’aprofitar l’expertesa i la innovació de les entitats en l’ús de recursos socials”, va afegir, molt satisfeta de la complicitat actual entre l’administració i el tercer sector.
“El juliol passat vam aprovar el III Pla de Suport al Tercer Sector i va ser genial la regularitat de les reunions”, va apuntar. “No ens limitem a fer dues reunions l’any i a fer més PowerPoints que accions. Garantim que no es quedi en paper mullat”.
Colau va agrair la col·laboració del tercer sector en l’elaboració del pla de salut mental, el d’envelliment i el d’accessibilitat. L’alcaldessa va proposar ampliar a altres àmbits aquestes sinergies i va demanar més recursos per poder millorar.
L’altra proposta d’Artadi per millorar la relació entre el sector públic i el de les entitats passa per la sensibilització. “La societat ha de saber més la feina que feu”, va assenyalar, com una manera d’augmentar el nombre de persones voluntàries i de donacions.
Més contractes amb entitats i menys amb empreses
Per la seva banda, Jaume Collboni, del PSC, va destacar la importància de complir amb les clàusules socials de la contractació pública, perquè les entitats especialitzades tinguin preferència per sobre de les empreses a l’hora de guanyar concursos públics. Manuel Valls, de Barcelona pel Canvi-Ciutadans, aposta per potenciar els projectes conjunts i la coordinació entre els dos sectors.
Afegeix un nou comentari