Àmbit de la notícia
Social

Una relectura de les violències sexuals

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Marta Rius
  • Montse Pineda, Creación Positiva
    Montse Pineda, Creación Positiva
  • Campanya "Rellegint violències sexuals", de Creación Positiva

Creación Positiva engega la campanya audiovisual 'Rellegint les violències sexuals'. És necessari rellegir per poder actuar.

"És necessari començar a dir: “Ni una més, de què? Ni una més assassinada, ni una més agredida?", qüestiona Montse Pineda, coordinadora d’Incidència Política de l'associació Creación Positiva, dedicada a la defensa dels drets sexuals, la salut i el plaer des de fa 18 anys.

Creación Positiva ha llençat la campanya audiovisual 'Rellegint les violències sexuals', amb l'objectiu de facilitar mecanismes per identificar i abordar les diferents violències sexuals que genera el patriarcat des de la consciència crítica. Per aquest motiu utilitza el hashtag #canviemparadigmes per difondre el missatge per les xarxes socials.

"La violència sexual té una dimensió important per a les dones que la patim o l'hem patit, és a dir, per a totes", segons Pineda. L'activista feminista afegeix que li preocupa "no solament com la revertim a nivell personal, sinó a nivell polític", com es pot veure a la darrera càpsula, 'Ni icebergs ni hòsties', que clou la campanya. En aquest també hi intervé la còmica Pamela Palenciano, amb extractes del seu monòleg 'No solo duelen los golpes'.

"En matèria de gènere, la responsabilitat avui, ha dit el Tribunal Europeu dels Drets Humans, no és només per acció, sinó també per omissió", segons la jurista feminsita Lorena Garrido al vídeo 'Violències públiques, violències privades… violències'. I és que una de cada 20 dones majors de 15 anys ha estat violada. Un 18% de les dones majors de 15 anys han patit assetjament i un 12% declara haver patit alguna forma d'agressió o abús sexual per part d'adults.

Al vídeo 'Valentes? no! Lliures!' l'activista feminista Alicia Pano adverteix que "la configuració de la por té implicacions que van molt més enllà al pànic de patir agressions". Les agressions construeixen la feminitat en relació a la vulnerabilitat i a la restricció de la llibertat de moviment. "Hi ha una base, un substrat, que és comú a totes les violències sexuals i que té a veure amb la dominació", manifesta l'especialista en gènere i violències masclistes Gemma Altell.

L'advocada especialitzada en gènere Encarna Bodelón afirma que "encara que els drets sexuals de les dones no són estrictament civils i polítics, segueixen lligats al nostre imaginari de drets lliberals", a la càpsula 'No hi ha dret!' de la campanya.

La campanya 'Rellegint les violències sexuals' compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari