Àmbit de la notícia
Social

Veganisme més enllà de la dieta: sostenibilitat i antiespecisme

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Juanjo León i Anna Garcia, fundadors de l'Associació Vegana de Catalunya
    Juanjo León i Anna Garcia, fundadors de l'Associació Vegana de Catalunya Font: Associació Vegana de Catalunya
  • Vegan Fest
    Vegan Fest Font: Associació Vegana de Catalunya

Hem parlat amb les persones fundadores de l'Associació Vegana de Catalunya, en Juanjo León, xef vegà, i l'Anna Garcia, pedagoga sobre el patiment dels animals als escorxadors i dels beneficis de seguir una dieta vegana.

Com i per a què va néixer l'Associació Vegana de Catalunya?

Juanjo León: L'Associació Vegana de Catalunya és una entitat sense ànim de lucre que es dedica a promoure el veganisme i protegir els drets i el benestar dels animals. El veganisme és una qüestió moral i ètica, una filosofia que rebutja l'ús de qualsevol producte derivat dels animals, tant per a l'alimentació com per a vestimenta, cosmètica, entreteniment, i es basa en el respecte i la consideració envers tots els éssers vius.

Anna Garcia: Els seus fundadors són el Juanjo León, xef vegà, i l'Anna Garcia, pedagoga. La nostra missió és treballar per la fi de l'explotació animal en qualsevol dels seus àmbits, promoure alternatives vegetals per a productes que tradicionalment han estat elaborats amb ingredients d'origen animal i acompanyar a les persones a ser part d'un canvi de consciència que fomenti hàbits de vida sense crueltat animal.

Per quins objectius treballeu?

J.L.: Les nostres finalitats es fonamenten en la promoció d'un estil de vida sostenible, seguint una alimentació basada en plantes com l'opció de vida més respectuosa amb el medi ambient, els drets dels animals i la nostra salut. Per aconseguir les nostres finalitats, treballem en campanyes de conscienciació i educació sobre el veganisme i els seus beneficis per als animals, el medi ambient i la salut humana.

A.G.: Realitzem durant tot l'any diferents activitats com tallers de cuina, cursos i seminaris formatius, taules rodones, activitats infantils, vídeo-fòrums, i la realització del festival vegà més gran d'Europa: Vegan Fest Catalunya, que es celebra anualment a Terrassa.

El que es viu en els escorxadors són tortures indiscriminades.

Quins són els valors de l'entitat?

J.L.: Els nostres valors inclouen: No participar en l'explotació animal: rebuig de l'ús d'animals per a qualsevol propòsit, incloent-hi alimentació, vestimenta, entreteniment o investigació; Respecte pels drets dels animals: tots els animals tenen dret a una vida lliure de patiment i mereixen ser tractats amb respecte i dignitat; Compassió, empatia i igualtat cap a tots els éssers vius, rebutgem la discriminació basada en l'espècie; Preocupació pel medi ambient: una alimentació 100% vegetal pot tenir nombrosos beneficis per al medi ambient.

A.G.: S'hi inclouen la preservació de la biodiversitat, l'ús més sostenible dels recursos i la lluita contra el canvi climàtic; i Salut: una alimentació vegetal és més saludable per als éssers humans i pot prevenir o tractar certes malalties modernes que estan relacionades amb l'estil de vida que portem, per la qual cosa cada cop més metges i institucions sanitàries les recomanen.

Què opineu del nou decret obliga els escorxadors a tenir videovigilància per evitar el maltractament animal?

J.L.: El que es viu en els escorxadors són tortures indiscriminades, i posa en evidència la crueltat amb què són tractats els animals abans de ser sacrificats. Els treballadors colpegen, pategen, fan volar pels aires a cabres, i tracten en violència a aquells que estan visiblement malalts.

A.G.: Amb les càmeres de videovigilància es mostraran les irregularitats que es viuen. Tot i això, no té sentit que les gravacions tinguin una vigència de trenta dies i que únicament siguin controlades pel personal de l'escorxador i no d'un veterinari professional extern.

Creieu que evitarà realment el maltractament animal?

J.L.: Evitar el maltractament animal únicament es podrà aconseguir no consumint animals. 

Per què diríeu que és preferible una alimentació vegana en què no hagi de morir cap ésser viu per alimentar-nos? Com millora la vida i la salut de les persones l'alimentació vegana?

J.L.: L'alimentació vegetal redueix el risc de malalties cardiovasculars, diabetis de tipus 2 i certs tipus de càncer, a més, pot prevenir algunes de les malalties modernes que estan relacionades amb l'estil de vida que portem, per la qual cosa cada cop més metges i institucions sanitàries les recomanen.

A.G.: Quan l'OMS parla d'una alimentació sana en cap moment no parla de la necessitat de consumir productes d'origen animal. Les dietes vegetals planificades adequadament són saludables, nutricionalment adequades i poden proporcionar beneficis per a la salut en la prevenció i tractament de certes malalties. Les dietes vegetarianes ben planificades són adequades per als individus durant totes les etapes del cicle de vida, incloent-hi l'embaràs, la lactància, la infància i l'adolescència.

No té sentit que les gravacions tinguin una vigència de trenta dies i que únicament siguin controlades pel personal de l'escorxador i no d'un veterinari professional extern.

Com milloraria la societat el veganisme?

J.L.: La ramaderia és el principal causant d'emissions de gasos d'efecte hivernacle i de la desforestació, la contaminació de l'aigua i la contaminació de l'aire. Al món, la producció de carn i làctics utilitza el 83% de terres agrícoles, produeix un 60% d'emissions de gasos d'efecte hivernacle de l'agricultura i aporta només un 18% de les calories i un 37% de proteïnes. Si tothom ens tornéssim vegetarians o vegans, dedicaríem el 80% de la terra a la restauració de boscos, molt importants per capturar el carboni i alleujar el canvi climàtic., i el 20% restant a cultius.

A.G.: Educar als infants en el respecte als animals crea una societat millor en el futur, educar perquè nenes i nens creixin conscienciats pel respecte cap a la natura i els animals. Passar més temps a la natura, coneixent i descobrint plantes, flors, aus, insectes, etc., visitar santuaris i refugis d'animals per conèixer la realitat que pateixen, o adoptar un animal, sempre que estiguem conscienciats i disposem dels recursos necessaris per assegurar-ne el benestar.

Evitar el maltractament animal únicament es podrà aconseguir no consumint animals. 

Com podem contribuir de manera individual a evitar el maltractament animal?

J.L.: El veganisme és una qüestió moral i ètica, una filosofia que es basa en el respecte i la consideració cap a tots els éssers vius i que rebutja l'ús de qualsevol producte derivat dels animals, tant per a l'alimentació com per a vestimenta, cosmètica, entreteniment o investigació. El veganisme és accessible a tothom. És un canvi a l'estil de vida i triar opcions vegetals en lloc de productes que impliquin l'explotació animal i deixar de participar en espectacles on hi ha abús animal, com la festa dels Tres Tombs, la festa del Gall, San Fermines, etc.

A.G.: Moltes persones decideixen adoptar el veganisme per raons ètiques, ambientals o de salut, i hi ha moltes opcions veganes disponibles avui dia per facilitar-ne la transició. Si estàs interessat a adoptar el veganisme, és important que t'informis i t'eduquis sobre el tema i que trobis una comunitat de suport per fer el canvi de manera sostenible i saludable, com és l'Associació Vegana de Catalunya, on comptem amb professionals especialitzats en nutrició vegetal.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari