Àmbit de la notícia
Social

'Obro feel', un intent de cuidar la salut mental a través de les xarxes socials

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • 'Obro Feel' és una nova via pensada per a adolescents i joves -entre catorze i vint-i-nou anys- que cerquen suport emocional.
    'Obro Feel' és una nova via pensada per a adolescents i joves -entre catorze i vint-i-nou anys- que cerquen suport emocional.
  • Cartell de la iniciativa que compta amb la participació de persones voluntàries de la Fundació Ajuda i Esperança.
    Cartell de la iniciativa que compta amb la participació de persones voluntàries de la Fundació Ajuda i Esperança.

Només cal afegir el número 680 354 155 als contactes del telèfon i obrir una conversa de WhatsApp.

S'hi accedeix a través del WhatsApp, només cal afegir el 680 354 155 als contactes del telèfon i el servei està actiu les vint-i-quatre hores i els 365 dies de l'any. Es diu 'Obro Feel' i és una nova via pensada per a adolescents i joves -entre catorze i vint-i-nou anys- que cerquen suport emocional. "De moment, és una prova pilot per conèixer si el servei funciona entre les persones joves, si és útil i quins efectes té", avança la directora general de Joventut, Rut Ribas.

Al darrere de cada missatge hi haurà una persona voluntària de la Fundació Ajuda i Esperança, seleccionada i formada en escolta empàtica i gestió emocional, que oferirà un suport personalitzat al noi o noia. 'Obro Feel' és una iniciativa del departament de Drets Socials. "És un joc de paraules: combina el verb obrir -utilitzat per a les aplicacions o per iniciar un xat- amb la paraula anglesa 'feel', que vol dir sentir i que està vinculada a les emocions. Alhora, sona com 'fil' en català. Així, obrir fil també s'associa a explicar una història", explica Ribas.

A l'altra banda del xat hi haurà el voluntariat de la Fundació Ajuda i Esperança i des de l'entitat destaquen que un dels punts forts del servei és que hi ha una atenció immediata. "Hi ha molt jovent que estan vinculats ja a algun tipus de recurs, però per anar al psicòleg o al psiquiatre han d'esperar per ser atesos", planteja la responsable de l'àrea de voluntariat i coordinació executiva de projectes de la Fundació Ajuda i Esperança, Mireia Anglès.

Atenció immediata i també en destaca que el servei està disponible les vint-i-quatre hores i tot l'any. Els trastorns de salut mental són molt presents en les persones joves i 'Obro Feel' intenta ser una via fàcil perquè trobin un suport. La intenció és fer prevenció i detectar de manera precoç depressions, idees suïcides o trastorns de conducta alimentària. Només cal afegir el número 680354155 als contactes del telèfon i iniciar una conversa mitjançant l'aplicació WhatsApp.

Des d'Ajuda i Esperança subratllen que la voluntària no fa de psicòloga ni de terapeuta, sinó que es fa escolta activa. Precisament, perquè cal que siguin persones preparades, es fa una selecció molt acurada del voluntariat i reben formació. A més, també hi ha una supervisió a les seves actuacions.

Les converses són confidencials. "És una manera d'aixecar la mà per demanar ajuda", resumeix Anglès. I hi afegeix que, si cal, es podrà anar més enllà: "A través del vincle que fem estan molt més receptius a acceptar una proposta de recurs que pugui haver-hi al seu poble, ciutat o barri", indica.

Derivacions als serveis d'atenció de salut

Hi ha uns protocols establers: si es detecta una necessitat mèdica immediata, el cas es derivarà a l'equip del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). La col·laboració per facilitar la derivació s'emmarca en l'acció interdepartamental i intersectorial del Pla de Prevenció del Suïcidi de Catalunya.

‘Henka’ és una altra aposta per la prevenció i promoció del benestar emocional en l’adolescència han posat en marxa l'Hospital Sant Joan de Déu i Z Zurich Foundation. En aquest cas, hi implica alumnat, professorat i també les famílies.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari