Àmbit de la notícia
Social

Pau B: “La persona voluntària en un centre de justícia ha de tenir una actitud crítica i no caure en paternalismes”

Autor/a
Fundació Autònoma Solidària
  • Pau Berbel, a baix a la dreta, al triangular de futbol entre la FAS, el SAF i Can Brians
  • Joan Segui, voluntari dinamitzador d'un taller d'inserció laboral al CP Dones
  • Claudia Cortés, voluntària d'un taller de relaxació al CP Dones
  • Voluntari i voluntària d'un taller de pintura creativa al CE Can Llupià

Quin és el sentit del voluntariat penitenciari? Un dels coordinadors del programa de justícia de la FAS, Pau Berbel, i en Joan i la Clàudia, dues persones voluntàries, expliquen què fan i com entenen la seva tasca.

El Programa de Justícia a la Fundació Autònoma Solidària (FAS) busca "afavorir la rehabilitació i la reinserció de les persones internes i de joves a través d'activitats voluntàries de qualitat, formar i fer reflexionar les persones voluntàries sobre la realitat penitenciària i la responsabilitat social en aquest àmbit i sensibilitzar l'alumnat”, afirma una de les persones coordinadores del Programa, Pau Berbel.

"No es tracta de col·laborar per col·laborar o fer de la presó un zoo on els voluntaris van a veure com és per dins", diu, sinó que la persona voluntària ha de ser "una persona amb compromís, implicació i amb capacitat per desenvolupar una activitat amb uns objectius i una metodologia". Ha de tenir una "actitud crítica amb la realitat amb què treballarà i no caure en actituds paternalistes".

En Joan Segui va ser una de les 125 persones que va fer una activitat en un dels 8 centres penitenciaris on actua la FAS. Ell va desenvolupar un taller d'inserció laboral per a internes del CP Dones. Segons explica, la seva visió sobre el món penitenciari va canviar: "Em vaig adonar que són persones normals i corrents que un dia van cometre un error, com em pot passar a mi i a tothom". En Joan afirma que amb el voluntariat ha descobert una part del món judicial que desconeixia i que ha hagut de desenvolupar noves habilitats per poder fer bé la seva tasca. Per altre costat, diu, "el fet de dedicar el teu temps lliure a les persones internes, fa que puguis arribar-hi més fàcilment que un treballador del centre". "Moltes d'elles volen ser voluntàries quan surtin".

Al mateix CP Dones, la Claudia Cortés hi feia una activitat de relaxació on hi assistien entre 9 i 20 dones per sessió. La Clàudia és mexicana i ja havia treballat amb altres col·lectius de dones o instàncies penitenciàries, cosa que li permet establir una comparació amb centres mexicans. El CP dones, diu, "és menys tòxic, té l'aparença d'una escola per a dones". Afirma que no li interessa el motiu pel qual han estat internades o quins delictes van cometre. El seu objectiu en participar en aquest voluntariat, explica, era "brindar un espai on aprendre alguna cosa nova i que amb la constància, pogués ser-los útil en el seu dia a dia". "Tota l'experiència és un aprenentatge bidireccional, no només a nivell professional o acadèmic, sinó com a dones que poden expressar-se i compartir els seus sentiments més íntims".

Diferents entitats a Catalunya duen a terme voluntariat a centres de justícia. Sovint, les organitzacions que el promouen i el coordinen estan vinculades al cristianisme. Amb l'objectiu d'explicar aquesta altra perspectiva del voluntariat penitenciari, lligat a la religió, la Fundació ClaretJustícia i PauSEPAP Barcelona o el Seminari Conciliar de Barcelona van presentar el nou llibre "Voluntariat i Presó" el passat dilluns 27 d'octubre. La nova publicació s'endinsa en l'experiència de 5 persones voluntàries en centres de 5 països diferents (Alemanya, Sudàfrica, Índia, Colòmbia i Catalunya).

Contingut relacionat

Presentació llibre "voluntariat i presó"

Augmenten el nombre de centres, d'activitats i de persones voluntàries a Justícia, notícia de la Fundació Autònoma Solidària 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari