Programa Enfoca’t: Creant oportunitats laborals per a joves en el sector tecnològic

  • El programa vol facilitar la incorporació de joves en empreses TIC. Font: Fundesplai

    El programa vol facilitar la incorporació de joves en empreses TIC. Font: Fundesplai

  • Joves participants en el programa Enfoca't. Font: Fundesplai

    Joves participants en el programa Enfoca't. Font: Fundesplai

  • Acte de cloenda de les formacions del programa. Font: Fundesplai

    Acte de cloenda de les formacions del programa. Font: Fundesplai

El projecte, impulsat per Fundació Esplai, els ofereix formació especialitzada en programació per facilitar la seva inserció professional en empreses de noves tecnologies .

Preparar joves sense feina en competències informàtiques i acostar-los a empreses del sector tecnològic que busquen perfils professionals específics. Aquest és l’objectiu de la iniciativa que la Fundació Esplai ha posat en marxa amb la col·laboració del Servei d’Ocupació de Catalunya, el Ministeri de Treball i Seguretat Social i el Fons Social Europeu.

Una quarantena de nois i noies de Barcelona, Reus i Vic han participat per primer cop en el programa i aquest mes de juliol han finalitzat la seva formació amb la presentació de les aplicacions informàtiques desenvolupades durant el curs. Han estat dos mesos intensos, durant els quals han après diferents llenguatges de programació, gestió de base de dades i disseny de programari i els han format en tècniques de gestió del temps, treball en equip i recerca de feina. També han assistit a seminaris amb empreses del sector que s'han implicat en la proposta com Altrem, Itteria i Setting.

A través del programa, aquests i aquestes joves "han reorientat professionalment les seves carreres cap a un àmbit que està en auge i que els ha permès replantejar-se un futur. Això és només un punt de partida per seguir creixent com a professionals" explica Guillem Porres, un dels tècnics de l'Enfoca't.

De fet, la meitat de les persones que hi han participat no tenien formació prèvia en l'àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). La Laura Porcuna, per exemple, té 27 anys, és biòloga i està a l'atur. Li cridava l'atenció la informàtica i conèixer què hi ha darrera de la feina de programació, així que va decidir apuntar-se al programa. "M'agradaria seguir formant-me i treballar combinant tots dos coneixements, ja que en l'àmbit de la biologia també es necessiten programes" afirma.

Al Kevin Jesús Alessi, el curs li ha permès "conèixer quines capacitats tinc i comptar amb noves eines. Ara vull trobar una feina fixa vinculada a la programació i poder continuar la meva formació" assegura aquest jove que anteriorment havia cursat Formació Professional d'administració d'empreses i informàtica.

Demanda laboral sense resposta

El projecte neix d’una necessitat real existent en el mercat laboral: segons dades de la Comissió Europea, fins a 2020 es generaran a Europa 900.000 llocs de treball en l’àmbit de les TIC, però difícilment es podrà donar resposta a tota la demanda per manca de perfils adequats no contemplats en el sistema educatiu.

Davant aquesta situació, el programa Enfoca’t ha dissenyat un itinerari formatiu que pretén adaptar-se a les necessitats de les companyies d’aquest sector i, alhora, a les de les persones joves que busquen feina. No en va, l'Enquesta de Població Activa del primer trimestre del 2016 posava en relleu que prop del 47% de joves menors de 24 anys estan a l'atur a l'estat espanyol.

El programa Enfoca't, adreçat a nois i noies d’entre 18 i 29 anys sense feina, tindrà continuïtat a partir de setembre amb nous cursos. Les persones interessades en inscriure's han d'omplir aquest formulari.

Vídeo promocional del programa

 

Afegeix un comentari nou