Àmbit de la notícia
Social

Projecte SO-CLOSE: eines digitals per a combatre l’exclusió de les persones refugiades

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • Plataforma del Centre de Memòria, una de les eines desenvolupades en el marc del projecte.
    Plataforma del Centre de Memòria, una de les eines desenvolupades en el marc del projecte.
  • Criatures en un camp de persones refugiades a Grècia.
    Criatures en un camp de persones refugiades a Grècia.
  • Persones refugiades esperant a ser ateses.
    Persones refugiades esperant a ser ateses.

Un equip coordinat des de la Universitat Autònoma de Barcelona ha cocreat continguts culturals i eines d’ús obert disponibles a la Plataforma del Centre de Memòria del projecte SO-CLOSE.

El projecte SO-CLOSE, coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), fa tres anys que treballa per afavorir la cohesió social entre les persones refugiades i les societats d’acollida. L’equip de recerca de la UAB ha desenvolupat eines i continguts digitals i artístics que posen en comú les experiències de les persones que s’han vist obligades viure un procés migratori

El desenvolupament del projecte ha sigut fruit del treball col·lectiu de persones refugiades, institucions culturals i ONG. S’han elaborat eines educatives i culturals a partir d’un recull d’experiències i necessitats. S’hi inclouen testimonis de supervivents de conflictes europeus com la guerra de Bòsnia, la Guerra Civil Espanyola o l’Holocaust. Totes aquestes memòries personals han quedat recollides en mapes digitals, exposicions virtuals i documentals interactius. 

Les eines estan s'han posat a l'abast de les institucions. L’objectiu és que puguin mostrar narracions en matèria de migracions i patrimoni des de tres vessants: la coincidència del passat i del present geogràfics, l’impacte visual i immersiu i la participació de la persona usuària. 

Un vídeo documental interactiu

Una de les eines que han sorgit a partir del projecte SO-CLOSE és un vídeo documental interactiu i immersiu. Aquest mostra narracions sobre el patrimoni migratori. A més de veure les entrevistes, el públic pot navegar per camins no lineals i indagar els diferents testimonis

Un mapa immersiu per navegar entre migracions passades i presents

Una altra de les eines desenvolupades és un mapa interactiu que té la geografia com a fil conductor principal. Permet explorar el passat i el present mitjançant localitzacions, rutes migratòries i, de nou, històries personals a través de vídeos, àudios i fotografies. 

Col·leccions i relats participatius en una exposició virtual

L’exposició virtual SO-CLOSE recull un catàleg d’històries i objectes per a una experiència atractiva de descobriment i aprenentatge. Es tracta d’una exposició col·laborativa i s’anima a les comunitats a compartir materials de les seves experiències migratòries per fer créixer l’exposició de forma conjunta.  

Espai museístic en línia

La Plataforma del Centre de Memòria és l’espai virtual d'ús obert que aplega tots els continguts desenvolupats en el marc del projecte, i també recollirà els que es generin en el futur. És una plataforma multilingüe en català, anglès, italià, castellà, grec i polonès. Està obert al públic en general, però també està destinat a públic especialitzat en la matèria. Permet mostrar, visualitzar, descarregar i crear continguts nous de patrimoni cultural sobre persones que han vingut un procés migratori.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari