Què amaguen els nostres productes electrònics?
Comparteix
A través de quatre documentals podem recórrer el camí que segueixen els nostres mòbils i ordinadors, des del seu inici fins que esdevenen un residu, i conèixer el seu impacte sobre els drets humans i el medi ambient.
1.-D'on s'extreuen els minerals?
El reportatge ‘R.D Congo: minerals de sang al punt zero del món tecnològic’, neix de la col.laboració entre l’ONG Justícia i Pau i la periodista Gemma Parellada i va ser finançat amb el suport de la beca DevReporter.
El documental ens transporta a la República Democràtica del Congo, on es troben el 80% de les reserves mundials de coltan així com altres minerals imprescindibles per fabricar els nostres mòbils, ordinadors i càmares. Minerals que, a banda de ser utilitzats per finançar la guerra en aquell país, provoquen un important impacte mediambiental i social, com es recull en aquest treball.
2.-En quines condicions es produeixen els mòbils i ordinadors?
A través del documental 'Explotació laboral, el preu real dels ordinadors barats', realizat per l’organizació danesa Danwatch amb el suport de China Labour Watch i Setem Catalunya, s’investiguen les condicions de treball en fàbriques xineses proveïdores de productes electrònics de diverses multinacionals.
Gravat en part amb càmara oculta, recull les violacions dels drets laborals i contra la salut que pateixen les persones que hi treballen.
3.-Imposant més consum: l'obsolèscència programada
Dissenyats per a l’abocador. Així es defineixen els productes electrònics d’avui en dia en el documental 'Història de les coses electròniques', que denuncia l’estratègia dominant per part dels fabricants per fer que els productes durin poc i ens veiem obligats a comprar-ne de nous. La creació de necessitats no reals que ens porten a un consum desmesurat també és un altre dels motius que condueixen cap a una societat d’usar i llençar.
4.-I què fem amb els residus?
La directora alemanya, Cosima Dannoritzer, denuncia en el documental ‘La tragedia electrònica’ l’impacte dels residus electrònics que produïm. Reciclatge il·legal, incompliment de les normatives sobre reciclatge o el tràfic d’aquests residus, moltes vegades contaminants, cap a abocadors de països com Ghana o la Xina són algunes de les problemàtiques que es posen en relleu.
Afegeix un nou comentari